Cercetătorii clujeni au testat o specie de plante, în căutarea de alternative naturale pentru tratarea cancerului

Cercetătorii clujeni au obținut extracte din diferite specii de Ajuga, şi le-au testat pentru a vedea cum ar putea influența dezvoltarea celulelor tumorale.

Diferite specii de Ajuga au fost testate la Cluj pentru a vedea dacă ar putea influența dezvoltarea celulelor tumorale.

O echipă de cercetători din cadrul Departamentului de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Facultății de Biologie şi Geologie și din cadrul Institutului de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Ştiinţe a Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu colaboratorii din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” fac experimente pentru producerea de noi tipuri de medicamente din compuși bioactivi de origine vegetală ca alternativă pentru reducerea efectelor adverse, adesea drastice, ale terapiilor antitumorale clasice.

„Ţinând cont de faptul că inflamația și stresul oxidativ joacă un rol esențial în declanșarea și evoluția cancerului, scopul cercetării a fost să obțină și să caracterizeze extractele vegetale din diferite specii de Ajuga, şi să testeze mecanismele moleculare prin care acestea ar putea influența dezvoltarea celulelor tumorale”, au arătat reprezentanții UBB.

În prima parte a studiului s-au testat opt specii ale genului Ajuga. Șase dintre specii există în flora spontană a României, iar două au fost aduse din Republica Moldova. Trei specii autohtone s-au dovedit a fi mai eficiente, au arătat cercetătorii.

Rezultatele au sigerat faptul că o eventuală terapie bazată pe extracte vegetale din specii de Ajuga s-ar preta mai bine la o administrare în scop profilactic, evitându-se astfel posibile efecte toxice sistemice care ar putea să apară în organism la doze terapeutice mari, necesare în cazul cancerului deja instalat. Cercetarea a fost publicată în jurnalul academic Frontiers in Pharmacology.

Sursa foto: Wikipedia

Ne poți asculta și aici: