Interviurile EBS | Profesorul Daniel David despre cercetare: „O universitate cu anvergură internațională trebuie să genereze ea lucruri noi pe care să le predea și alții”

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a vorbit la EBS Radio, în cea de a doua parte a interviului pe care i l-a acordat lui Darian Sacalis, despre cercetare, domeniu esențial pentru învățământul superior, dar și despre modul în care instituția se ocupă de bunăstarea psihologică a studenților și profesorilor.

Cercetarea este un domeniu esențial pentru o instituție de învățământ superior. Iar UBB, spune Daniel David, care este prorectorul responsabil chiar cu cercetarea, stă chiar bine la acest capitol, dar subliniază că încă mai este mult de lucru.

„Colegii de la Științe Administrative au avut o contribuție, spre exemplu, la dezvoltarea strategiei Clujului. Psihologii contribuie cu o serie de tehnologii noi pentru diverse tratamente psihologice care sunt inovative nu doar în Cluj, ci la nivel internațional…Avem încă de dezvoltat această componentă, fiindcă lumea trebuie să își amintească, în perioada comunistă cercetarea practic nu a fost încurajată în universități, ea a fost scoasă din universități și mutată în institutele naționale și în institutele Academiei. Ideea atunci era că în universități se predă. Sigur, și acuma se predă, este prima misiune a universității, dar o universitate cu anvergură internațională, nu doar trebuie să predea lucruri pe care le generează alții, ci trebuie să genereze ea, prin cercetare, lucruri noi pe care să le predea ea și alții”, spune profesorul universitar Daniel David.

Tinerii au în continuare aplecare pentru carte. Daniel David spune că sunt că la UBB chiar foarte buni și este important să îi ținem la noi în țară.

„UBB are aproape 45.000 de studenți, deci avem de unde selecta, și sunt oameni foarte buni. Miza este să îi ținem aici, în țară. Eu mereu îi încurajez pe toți studenții să facă nu doar licența la noi, ci în anumite domenii să facă și masteratul la noi, în anumite domenii chiar și doctoratul și cu siguranță îi încurajez pe toți ca cel puțin pentru postdoc să meargă și în străinătate să vadă ce se întâmplă și cum este lumea asta globalizată în domeniul academic”, a mai spus Daniel David.

Studenții și profesorii sunt importanți pentru UBB. La fel și sănătatea lor mintală, așa că ei benefiază de consiliere pshiologică.

„Nu putem cere performanță mereu, fără să și dăm și să creem condițiile. Au fost câteva zeci de cadre didactice, plus câteva zeci de studenți care s-au adresat pentru astfel de sevicii. Mulți s-au adresat pentru optimizare și dezvoltare personală, pentru probleme legate de anxietate, fobii de diverse tipuri, pentru unele probleme legate de depresie, mai ales în cazul unor probleme nefericite prin care au trebuit să treacă în viață, deci a fost un răspuns destul de bun”, spune Daniel David despre acest serviciu oferit de universitate angajaților și studenților.

Puteți asculta aici partea a doua a interviului pe care profesorul universitar Daniel David i l-a acordat lui Darian Sacalis:

Ne poți asculta și aici: