Cinci asocieri de firme interesate de realizarea studiilor pentru metroul și trenul metropolitan din Cluj

Între ofertanți se numără consorții care includ companii din Japonia, Marea Britanie, Franța, Italia și România. Studiul de fezabilitate pentru metrou trebuie finalizat în 2 ani și 2 luni, urmând să fie predată și documentația pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Pentru trenul metropolitan, termenul de realizare al studiului de fezabilitate este de 1 an și 2 luni, explică primarul Emil Boc. Potrivit acestuia, întregul proiect poate fi un model de bune practici.

„Sunt cinci firme cu dimensiune internațională interesate să realizeze studiul de prefezabilitate și de fezabilitate pentru metrou și tren metropolitan. Proiectul este extrem de important, este necesar nu numai Clujului, ci poate fi un model de bune practici și alte țări din U.E., pentru că se realizează de la zero. Și poate de aici și interesul crescut al firmelor de specialitate, ținând cont că pot impune toate tehnologiile de ultimă generație existente în momentul de față pe piață. Studiile acestea ne vor spune nu numai locațiile, tehnologia, ci și costurile. Avem acum sume vehiculate 800 de milioane, 1 miliard de euro”, a declarat primarul Emil Boc.

Câștigătorul licitației pentru realizarea studiilor care vizează cele două proiecte majore va fi desemnat în luna noiembrie. Valoarea estimată a contractului trece de 46 de milioane de lei. Inițial, peste 20 de firme s-au arătat interesate de licitație.

 

Ioana Pîrlea

 

 

Ne poți asculta și aici: