Municipiul Cluj-Napoca se va asocia cu 7 comune pentru introducerea trenului metropolitan. Acesta va fi integrat cu metroul

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat asocierea cu 7 comune limitrofe municipiului pentru realizarea studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și de impact de mediu în vederea introducerii trenului metropolitan.

Trenul metropolitan, care va circula pe ruta Gilău-Bonțida, va fi integrat cu metroul care va circula la Cluj-Napoca.

Proiectul va fi finanțat din fonduri europene, iar trenul metropolitan va fi integrat cu viitorul metrou din municipiu, potrivit Mediafax.

„S-a aprobat acordul de asociere pentru realizarea, în parteneriat cu comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate și de impact de mediu pentru introducerea trenului metropolitan pe traseul Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida. Trenul metropolitan este un proiect integrat cu metroul din interiorul municipiului Cluj-Napoca, astfel încât în afara orașului să avem un tren de suprafață, în interior să avem metrou, iar după ce iese din Cluj să-l conectăm cu linia de cale ferată existentă, pentru dezvoltarea culoarului de nord al orașului”, a spus Emil Boc.

Trenul metropolitan, care va circula pe ruta Gilău-Bonțida, va fi integrat cu metroul care va circula la Cluj-Napoca.

În luna ianuarie a anului viitor ar putea fi scoase la licitație stidiile de prefazabilitate și fezabilitate, în ideea obțineri de fonduri europene din acest exercițiu financiar.

Principalul avantaj al trenului urban este independența față de rețeaua de străzi, timpii de deplasare mai reduși și posibilitatea deplasării după un orar. Primarul Emil Boc a mai spus că dacă autoritățile nu sunt preocupate de soarta Clujului, în câțiva ani dezvoltarea și asigurarea unei mobilități urbane de calitate va deveni imposibilă.

„Coroborat cu centura metropolitană se impune și proiectul trenului metropolitan care dă o șansă de modernizare și dezvoltare și pentru partea de mobilitate și pentru cea de creștere economică a întregii zone și ajută și la o dezvoltare durabilă a transportului din zona municipiului Cluj-Napoca, prin reducerea numărului de mașini și a poluării. Neimplementarea unui astfel de transport va avea un impact negativ puternic, materializat prin creșterea, în continuare, a traficului rutier în Cluj-Napoca, aspect care va duce la congestii, la creșterea emisiilor de noxe, a zgomotului”, a mai spus Emil Boc.

Acesta a precizat că sunt șanse mari ca realizarea studiilor și achiziția de material rulant și a altor echipamente necesare trenului metropolitan să fie achiziționate inclusiv din fonduri europene.

Trenul metropolitan, care va circula pe ruta Gilău-Bonțida, va fi integrat cu metroul care va circula la Cluj-Napoca.

Ne poți asculta și aici: