CLUJ | Consultațiile în cabinetele medicilor de familie sunt de aproape 10 ori mai puține

Medicii de familie clujeni consultă de până la 10 ori mai puțini pacienți în cabinete decât de obicei, după ce a fost declarată pandemia de Covid-19.

În luna ianuarie. numărul pacienților consultați direct de unii medici de familie din Cluj a urcat și la 60 de persoane pe zi, iar acum a coborât la 5-10 prezentări zilnice în cabinet.

O bună parte dintre consultații sunt oferite acum telefonic și în mediul virtual, iar cei care se prezintă și fizic sunt programați la distanță de timp unii de alții. De asemenea, pacienții, în special cei cronici, își primesc rețetele prin poșta electronică.

Doar o parte din consultații, precum vaccinarea obligatorie a copiilor, dar și alte proceduri, se mai efectuează în cabinete. Consultările online nu ajung, însă, la numărul obișnuit pe care le acordau medicii de familie în această perioadă a anului.

„Au scăzut foarte mult solicitările și pentru că pacienții sunt mai reticenți, nu mai vor să meargă în sistem, la spital, nu mai au nevoie de trimiteri și altele. Încercăm să le rezolvăm noi, și asta este și solicitarea lor, cât de mult din probleme, cu scos de fire post-chirurgical sau post-traumatic, cu consultații minore, urgențe minore pentru care nu trebuie neaparat prezența în spital, pentru că și ei sunt conștienți că nu e de accesat sistemul medical decât atunci când sunt probleme serioase”, a declarat pentru EBS Radio vicepreședinta Asociației Medicilor de Familie Cluj, dr. Emiliana Costiug.

Aproximativ 370 de medici de familie lucrează în județul Cluj, dintre care peste 160 în Cluj-Napoca.

 

Ovidiu Cornea

 

Foto: pixabay.com

 

Ne poți asculta și aici: