CLUJ | Cursurile de prim ajutor sunt tot mai căutate de părinți. În unele cazuri, intervenția rapidă este vitală pentru copii

Acordarea primului ajutor cât mai rapid, chiar în primul minut de la incident, poate fi vitală în cazul unui copil.

Acesta este mesajul transmis de specialiști la un curs de prim ajutor dedicat părinților, dar și altor adulți care îi îngrijesc pe cei mici, organizat la Cluj.

Înecatul cu mâncare, dar și reacțiile alergice la înțepături sunt printre cele mai frecvente incidente în cazul copiii. Pentru a depăși panica, este foarte important ca părinții să știe ce au de făcut și să acționeze cât mai prompt, atrage atenția unul dintre trainerii în primul ajutor.

„La copii și la tineri este o problemă mai sensibilă și este important să se acționeze foarte repede, pentru că pe măsură ce înaintăm în vârstă, toleranța la lipsa de oxigen crește. Paradoxal, o persoană vârstnică are șanse mai mari să fie resuscitată decât un copil. Diferența o face timpul. La copil nu avem timp. Cu cât copilul este mai mic, cu atât timpul este mai limitat. Ideal ar fi ca cei care se află lângă copil în momentul în care apare o astfel de urgență să acționeze instantaneu. La copil se discută de minutul de aur, primul minut. Deci, în cazul copiilor, dacă nu se face resucitare în primul minut, șansele de supraviețuire sunt foarte mici”, spune medicul Marius Smărăndoiu.

Chiar dacă acordarea primului ajutor rămâne încă o problemă în România, interesul pentru cursurile unde părinții pot învăța cum să intervină este tot mai mare.

„Cursul de alăptare îl poate scăpa tăticul. Dar acest curs mi se pare absolut necesar. Primul minut este important. Deci părintele, că-i mama, tata, că-i bunica sau chiar bona, trebuie să știe despre ce e vorba”, spune Daniel, un viitor tătic.

„Sunt și într-o poziție unde sunt înconjurată de copii tot timpul, plus că am și copilul meu, dar și un nepoțel, cu care chiar aseară am avut un accident micuț și nu știam ce să facem cu el. Astăzi ni s-au răspuns la întrebările de aseară”, spune și Alida.

Acordarea primului ajutor este încă deficitară în rândul populației. Potrivit specialiștilor din cadrul SMURD Cluj, în mai puțin de 10% din intervenții cineva a acordat primul ajutor pacientului până la sosirea ambulanței.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: