Cluj-Napoca devine capitala comediei: peste 80 de filme, piese de teatru și spectacole de stand-up comedy

Pe lângă cele 80 de filme, a noua ediție a Festivalului Comedy Cluj aduce publicului, în premieră pentru acest eveniment, și piese de teatru și spectacole de stand-up comedy.

Organizatorii susțin că festivalul își propune să exprime ideea de comedie nu doar prin film, ci prin toate genurile artistice. „Anul acesta, în premieră venim și cu alte tipuri de comedie, care nu s-au mai regăsit în selecția de la Comedy. Zona de stand-up este nouă, și aici aș aminti probabil roast-ul lui Mircea Bravo. Aceasta, din ce știm noi cel puțin, este o premieră în Cluj. Apoi, aducem niște comedianți din UK. Zona de teatru, iarăși, cred că va fi interesantă, aducem trei spectacole din București, unele sunt din Cluj. Mai avem și parte de work-shop-uri interesante, pe benzi desenate, pe educație media”, a declarat Vlad Gliga, directorul festivalului.

Clujenii vor putea vedea timp de zece zile filme de scurt și lungmetraj din țări precum Spania, UK, Franța, Ucraina, Israel sau Australia. Printre recomandările organizatorilor se numără producția „Disidenții/The dissidents” (Jaak Kimli, Estonia, 2017), în care publicul va descoperi ce a însemnat cortina de fier. O altă atracție este comedia de călătorie „Concediu/Furlough” (SUA, 2018), în care joacă Whoopi Goldberg, Melissa Leo și Tessa Thompson.

Între filmele proiectate se va număra nominalizarea Spaniei la Oscar, „Campionii”, în regia lui Javier Fesser. „Filmul pune în prim plan un antrenor profesionist de baschet și frustrările cu care acesta se confruntă atunci când antrenează o echipă de baschet cu dizabilități. Un amestec de dramă și comedie cu iz iberic ce nu trebuie ratat”, susțin organizatorii Comedy Cluj.

În ceea ce privește teatrul, vor fi prezentate în cadrul festivalului piese ale Teatrului Național Cluj- „Cutia Pandorei”, de Katalin Thuroczy, în regia lui Andrei Măjeri, cu Miriam Cuibus și Cătălin Codreanu, ale Teatrului Act din București- „Constelații”, de Nick Payne, în regia lui Radu Iacoban, cu Ana Olaru și Radu Iacoban, și ale Teatrului de Păpuși Puck din Cluj- „Punguța cu doi bani”, în regia lui Decebal Marin.

Publicului îi vor fi prezentate și producții independente, cum ar fi spectacolul „Operele complet prescurtate ale lui William Shakespeare”, după Adam Long, Daniel Singer și Jess Winfield, sau show-ul „Terapie în trei”, în regia lui Radu Gabriel.

Secțiunea dedicată teatrului va fi completată cu spectacole de improvizație susținute de IMPROVertiții și Just Push Play.

Comedy Cluj are un buget de 100.000 de euro, din care aproximativ 40% sunt asigurați din fonduri publice. Festivalul se desfășoară la Cluj între 12 și 21 octombrie.

Ne poți asculta și aici: