Clujenii au la dispoziție 73 de aplicații și proceduri digitale care ușurează legătura cu autoritățile

Clujenii pot utiliza peste 70 de proceduri digitale în relația lor cu municipalitatea, a spus astăzi primarul Emil Boc. Funcționarul Antonia, aplicația de reperare a locurilor libere de parcare sau de plată a acestora, aplicația de sesizări My Cluj, se numără printre cele mai cunoscute modalități care facilitează comunicarea cetățenilor cu administrația.

Integrarea tehnologiei în serviciile oferite este o prioritate pentru municipalitate, a spus Emil Boc, într-un mesaj transmis participanților la o întâlnire organizată de asociația Smart City România. „Strategia orașului se fundamentează exact pe acest principiu, utilizând tehnologia și mijloacele moderne de comunicare cu cetățenii. Până în momentul de față avem 73 de proceduri digitale prin utilizarea tehnologiei în relația cu cetățeanul, prin care oamenii economisesc timp și bani, nu stau la coadă și, în consecință, se diminuează și actele de corupție, pentru că, știți bine, cu cât diminuezi numărul de ștampile diminuezi și numărul de acte posibile ilegale”, a transmis primarul.

Chiar dacă sunt încă departe de smart-city-uri precum Schenzen, Barcelona sau Viena, orașe din România precum Clujul demonstrează că au înțeles conceptul și fac pași în această direcție, spune Eduard Dumitrescu, președintele Asociației Române pentru Smart City.

„Sunt pași făcuți clar în zona asta, sunt proiecte majore de sute de milioane de euro în zona de mobilitate în următorii ani, sperăm să rezolve mare parte din congestia care este la nivelul municipiului. Dar ați reușit să creați un lucru pe care nu l-am văzut în celelalte municipii, să creați o comunitate, asta este mai important decât orice semafor inteligent, mai important decât orice proiect de smart city din lumea asta: vorbim de comunitatea în zona clusterelor, în zona start-up-urilor, academică, multitudinea de proiecte, sinergiile între comunitatea locală și zona academică, între comunitatea locală și start-up-uri, sunt foarte mulț studenți din afară care au ales să studieze aici, sunt multe start-up-uri care au ales să vină să investească aici, sunt foarte multe start-up-uri care au pornit din Cluj, unele cu relevanță națională în zona de smart city”, a declarat Eduard Dumitrescu.

La întâlnirea pe tema smart city-urilor organizată astăzi la Cluj a participat și secretarul de stat în Ministerul Energiei, Robert Tudorache. Acesta a spus că strategiile ministerului sunt astfel create încât să integreze proiecte inteligente propuse de municipalități. Exemple în acest sens sunt proiectele de creștere a eficienței energetice a blocurilor și a unor clădiri publice, respectiv achiziția de autobuze electrice.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: