Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Clujenii, mulțumiți de felul în care trăiesc

În ultimii ani, Clujul a devenit orașul în care tot mai mulți români aleg să trăiască. Conform unui studiu realizat de Facultatea de Științe Politice din cadrul UBB, peste 78% dintre locuitori se declară mulțumiți de nivelul de trai. Dacă ei sunt, în general, încântați de evenimentele care au loc în Cluj-Napoca, problema lor cea mai mare rămâne lipsa locurilor de parcare.

Clujenii consideră că evenimentele de impact îmbunătățesc calitatea vieții

Potrivit unui studiu privind calitatea vieții în Cluj-Napoca, realizat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universitășii Babeș-Bolyai, aproape 80% dintre clujeni se declară mulțumiți de modul în care trăiesc, iar 85% speră că în viitor vor trăi mult mai bine.

Cel mai mare grad de satisfacție al locuitorilor este declarat în raport cu viața de familie – 89,3%. Astfel, clujenii consideră că au suficient timp pentru relaxare (65,2%), că se odihnesc suficient (65% ) și că au o alimentație sănătoasă (65,5%).

Se dau în vânt după festivaluri

În ceea ce privește viața culturală, clujenii consideră că evenimentele de impact, care îmbunătățesc calitatea vieții, sunt  Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) – 89,3%, Zilele Clujului (86,7%), festivalul Jazz in the Park (84,4%), festivalul de muzică electronică Untold (80,9%) și Zilele maghiare (57,2%). Cu toate acestea, studiul arată că doar 45,2% dintre clujeni iau parte la activități culturale.

Familia și prietenii contează

În opinia locuitorilor orașului, când vine vorba de familie și prieteni, aceștia sunt considerați a fi principalele surse de sprijin. Pentru 79,6% dintre ei, familia este cea care oferă sprijin în gospodărie, în caz de boală și sfaturi în probleme personale (69,1%), dar și principala sursă financiară (67,6%). Dacă doar 27,9% dintre clujeni se așteaptă ca familia să-i ajute în găsirea unui loc de muncă, 38% dintre cei chestionați spun că mai degrabă apelează la prieteni ca să își găsească un job.  În același timp, instituțiile publice și organizațiile rămân și ele o sursă de ajutor în găsirea unui loc de muncă pentru 23,9% dintre cei intervievați.

Clujenii apelează la prieteni și pentru alte probleme. Astfel, potrivit studiului, 37% dintre respondenți spun că cer sfaturile prietenilor în probleme personale sau familiale, 27,9%  în caz de boală și peste 33% pentru împrumuturi urgente.

Chiar dacă clujenii sunt mulțumiți de calitatea vieții și de faptul că orașul le oferă multe evenimentele culturale, se confruntă și cu probleme. Cea mai mare dintre ele rămâne cea a locurilor de parcare insuficiente. Astfel, doar 29,8% au o opinie bună în ceea ce privește parcările.

Studiul FSPAC a fost realizat la finalul anului 2017 și începutul anului 2018, pe un eșantion de 524 de persoane.

Cristina Năstasă

Sursa foto: Facebook/TIFF

Te-ar mai putea interesa

X
X
X