UBB va avea un Centru de Industrii Creative în Cluj Innovation Park

Diversitatea academică a Universității Babeș-Bolyai se va regăsi într-un „Centru de Industrii Creative”. Acesta va fi organizat într-o logică multi-, inter- și trans-disciplinară, conform principiilor STEAM (Science-Technology-Engineering-Arts-Mathematics, în traducere Știință-Tehnologie-Inginerie-Artă-Matematică). 

Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior, unitățile care vor intra în componența Centrului de Industrii Creative există deja în structura UBB și vor fi relocate în spațiul din Cluj Innovation Park în momentul în care condițiile pandemiei vor permite acest lucru. Acestea sunt:

  • Tehnologii psihologice pentru sănătate (ex. medii virtuale/augmentate, terapie onlinegaming terapeutic, roboterapie, desene animate terapeutice, povești/jucării terapeutice; relaxare și managementul stresului, etc.);
  • Digital Media/Radio UBB/TV UBB;
  • Digital Humanities;
  • Digital interactive arts/Documentary film making;
  • Tehnologia informației/Gamification;
  • Astronomie și astrofizică: When science meets fiction;
  • Produse UBB ale CFCIDFR (ex. videouri MOOC);
  • Muzeul de „tehnologie psihologică” Florian Ștefănescu-Goangă.

 

„Așa cum am afirmat în Programul ProUBB+, UBB s-a angajat să-și concentreze maximal și inovativ diversitatea academică în două platforme multi-/inter-/trans-disciplinare: (1) STEM – InfoBioNano4Health și (2) STEAM – Centru UBB de Industrii Creative, ambele cu rol de educație, de cercetare și de transformare inovativă a mediului socio-economic, într-o logică a deschiderii bidirecționale către societate. În logica deschiderii, dincolo de membrii comunității UBB, sperăm să avem implicați în Centru contributori la cunoaștere, care, pe baza regulilor unităților din Centru vor putea accesa infrastructura independent sau în colaborare cu membrii unităților respective”, a declarat rectorul UBB, prof univ. dr. Daniel David.

Ca universitate care aspiră la statutul world-class, UBB dorește să valorifice, prin astfel de platforme, atât interesele și calitățile membrilor comunității sale, cât și să ofere societății soluții de viitor avansate pentru a crește bunăstarea și calitatea vieții, au precizat reprezentanții Universității Babeș-Bolyai,

 

Te-ar mai putea interesa

X
X
X