Clujul ar putea intra în Cartea Recordurilor cu Cea mai lungă lectură publică din lume: 10 ore și 20 de minute

Tentativa de stabilire a unui record la evenimentul Marea Lectură nu a fost omologată, dar Clujul ar putea intra, totuși, în Cartea Recordurilor cu o altă performanță izbutită în cadrul manifestării.

Organizatorii Festivalului Internațional de Carte Transilvania, în cadrul căruia a avut loc evenimentul Marea lectură, au fost abordați în acest sens de reprezentanții Guinness World Records. „Fără să ne dăm seama, am stabilit un record – și o să vedem dacă îl omologăm sau nu – cu cea mai lungă lectură publică din lume. A durat 10 ore și 20 de minute, în care s-a citit încontinuu, de dimineață până noaptea. Cei de la Cartea Recordurilor au propus omologarea și vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat directorul artistic al festivalului, Gabriel Bota.

Acesta a explicat și motivul pentru care nu a fost omologat rezultatul pentru „Cei mai mulți oameni care citesc în cascadă”. „Din păcate, au fost mai multe persoane care au venit, au luat cărțile și instrumentele de participare și n-au mai citit. Noi n-am avut cum să controlăm asta și a citit un voluntar în locul lor, ca să se asigure continuitatea. Asta s-a întâmplat la numărul 1.218. S-a făcut verificarea întregului eveniment și cei de la Guinness World Records au considerat că din acel moment a fost o pauză prea mare și trebuia să se reia numerotarea de la zero”, a mai spus Gabriel Bota pentru EBS Radio.

La Marea Lectură au participat 3.491 de persoane.

Darian Sacalis

Ne poți asculta și aici: