Clujul, campion la absorbția de fonduri europene. Proiecte de 420 de milioane de euro depuse în perioada 2014-2020

Clujul este campion din punct de vedere al absorbției fondurilor europene, a afirmat primarul Emil Boc la dezbaterea publică pe tema bugetului local din acest an. El susține că orașul atrage 420 de milioane de euro, din care o mare parte, adică 150 de milioane de euro, pentru centura metropolitană.

Potrivit datelor anunțate de Primărie, municipalitatea are în acest moment contractate 19 proiecte, în valoare de 115 milioane de euro. Acestea vizează, printre altele, achiziția de mijloace de transport în comun, reabilitarea Turnului Pompierilor, modernizarea Pieței Unirii și reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraș.

24 de proiecte în valoare de 116 milioane de euro sunt în acest moment în procedura de evaluare. Acestea prevăd reabilitarea mai mulor străzi din oraș, printre care Republicii, Napoca, Petru Maior, Regele Ferdinand, Tipografiei, Bulevardul 21 Decembrie, dar și Piața Lucian Blaga. Alte proiecte presupun modernizarea grădiniței Floare de colț din cartierul Iris, a grădiniței Căsuța Poveștilor, revitalizarea malurilor Someșului, amenajarea Parcului Tineretului, dar și modernizarea mai multor școli din oraș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, 6 proiecte, în valoare de 205 milioane de euro, sunt în faza de pregătire. Cel mai important dintre acestea este cel care prevede construcția centurii metropolitane, evaluată la 150 de milioane de euro.

Bugetul municipiului Cluj-Napoca în 2019 va fi de 326 de milioane de euro, compus din 190 de milioane de euro bugetul de funcționare și 136 de milioane de euro bugetul de dezvoltare. „Din nefericire, veștile nu sunt bune nici anul acesta din perspectiva resurselor financiare din cotele din impozitul pe venit. După ce anul trecut am avut o pierdere de 16 milioane de euro, în acest an avem o pierdere de 20 de milioane de euro. Aceasta este generată de suportarea 100% din bugetul local a drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor persoanelor cu handicap grav, de diferența între cotele defalcate din impozitul pe venit încasate în primele 3 luni față de cât ar fi trebuit să încasăm și de impactul creșterii salariului minim pe economie în construcții. Sunt cheltuieli pe care trebuie să le suportăm și care diminuează proiectele noastre de investiții, ale orașului”, a spus Emil Boc la dezbatere.

Bugetul local al municipiului Cluj-Napoca va fi votat într-o ședință a Consiliului Local programată la jumătatea lunii aprilie.

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: