Live
EBS Radio cover
Cluj Sounds Better
EBS Radio

Clujul va avea prima Divizie de Inovare Urbană din Europa de Est

Primarul Emil Boc a anunțat că autoritățile lucrează la înființarea unei Divizii de Inovare Urbană, după modelul celor care funcționează în Boston, Pittsburg, Dublin sau Barcelona.

„Administrația locală are capacitatea de a interveni în mod direct la nivel de infrastructură, de prioritizare a investițiilor, de regulamente locale. Însă aceste măsuri care sunt în puterea noastră trebuie să țină seama în primul rând de nevoile și dorințele clujenilor, de ideile lor, de intuițiile lor, care ne pot ajuta să transformăm în bine orașul. De aceea e important să construim la Cluj o Divizie de Inovare Urbană care să adune toate aceste cunoștințe și capacități ale clujenilor, ale sectoarelor academic, cultural și de afaceri și care să ofere municipalității o capacitate crescută de a ține pasul cu procesul de transformare continuă prin care trece orașul. Divizia de Inovare Urbană pe care o dezvoltă Centrul Cultural Clujean va lucra îndeaproape cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primărie pentru ca în anii următori să putem transfera întregul proiect către administrația locală, într-un departament dedicat în cadrul Municipalității”, a declarat Primarul Emil Boc, citat de site-ul Centrului Cultural Clujean.

Declarația a fost făcută la conferința Dialoguri Urbane, care a avut loc la Cluj-Napoca.

Divizia de Inovare Urbană Cluj 2.1 este dezvoltată de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din cadrul Primăriei și cu implicarea universităților, a clusterelor de tehnologie și afaceri, a societății civile și a sectorului cultural. Ideea acestei divizii a fost testată în acest an prin proiectul Fondul de Inovare Cluj 2.1, care a dezvoltat primele proiecte pilot în domeniul mobilității urbane și a obținut o finanțare europeană de 5,6 milioane de euro pentru un proiect de cercetare și dezvoltare pe tema viitorului muncii.

„Divizia de Inovare Urbană 2.1 își propune să lucreze cu Primăria municipiului pentru ca în câțiva ani acest oraș să fie primul din Estul Europei care are un Departament de Inovare Urbană în cadrul Primăriei. Atât noi, cât și Primăria vom lucra în aceștia ani la rezolvarea a trei teme majore în oraș, este vorba de mobilitatea urbană, de îmbunătățirea mobilității urbane, de pregătirea viitorului pieței muncii și de îmbunătățirea situației locuirii în oraș, în diferite proiecte de cercetare și experimente menite să îmbunătățească situația celor trei teme”, a declarat, pentru EBS Radio, Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

Acesta a precizat că modele sunt în acest sens orașe de mărimea Clujului de peste hotare „care au asemenea Divizii de Inovare Urbană, care le ajută să își rezolve problemele strategice majore, de exemplu Boston și Pittsburg din Statele Unite”. Potrivit lui Ștefan Teișanu, aceste divizii colectează date de la cetățeni, de la sectorul academic, de la mediul de afaceri, ca să înțeleagă mai bine ce înseamnă de fapt problemele de trafic, de locuire, de unde se trag prețurile prea mari ale chiriilor, etc. Pe baza acestor date, Diviziile încearcă să creeze niște experimente de lucru, în care orașul să testeze diferite soluții pentru descogenstionarea traficului, scăderea prețurilor.

Sursa foto: cccluj.ro

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X