VIDEO | Clujul va deveni singurul județ din țară în care toți locuitorii vor fi racordați la sistemul de alimentare cu apă potabilă

Compania de Apă Someș a câștigat un proiect cu finanțare europeană în valoare de 355 de milioane de euro, în cadrul căruia gospodăriile a peste 300.000 de oameni din județele Cluj și Sălaj vor fi racordate la sistemele de apă și canalizare.

„Investiţiile deservesc 174 de localităţi – 76 în Cluj şi 98 în Sălaj, urmând, printre altele, să fie reabilitată staţia de tratare a apei de la Gilău, realizarea unei reţele noi de distribuţie apă potabilă de 1.090 de km, reabilitarea a 120 de km de rețea de distribuţie apă potabilă, realizarea unei reţele noi de canalizare de peste 300 de km. Beneficiarii investiţiilor vor fi 240.000 de locuitori care nu erau racordaţi la apă potabilă şi 70.000 care nu aveau acces la reţeaua de caalizare. În urma implementării acestui proiect, va creşte gradul de racordare la sistemele de alimentare la apă potabilă de la 79 la 95%. Lucrările vor începe anul viitor şi vor dura până în anul 2023”, a declarat Călin Neamţu, directorul Companiei de Apă Someș.

În urma investițiilor din cele două județe, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că județul va fi, probabil, singurul din ţară în care aproape 100% din populaţie va fi racordată la sistemul centralizat de apă potabilă şi 97% la sistemul de canalizare.

„Clujul reuşeşte să aducă bani europeni României, fiind cea mai mare finanţare pe care un operator de servicii din judeţ o aduce de când ţara noastră este membră a UE. Este cel mai mare proiect european din judeţ, iar împreună cu alte 250 de milioane de euro câştigate pe alte proiecte, Clujul a reuşit să atragă peste 600 de milioane de euro, bani europeni. Intrăm în normalitate, sunt bani care vor ridica calitatea vieţii clujenlor şi standardele judeţului”, a spus Alin Tişe.

Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Compania de Apă Someş a mai derulat, în ultimii 21 ani, patru mari proiecte de modernizare a reţelei de apă şi canalizare cu finanţare europeană, în valoare de 330 de milioane de euro.

Ovidiu Cornea

Te-ar mai putea interesa

X
X
X