Clujul va găzdui în acest an cel mai important eveniment din lumea teatrală, Gala Premiilor Uniter

Gala Premiilor Uniter 2019, cel mai important eveniment din lumea teatrală din România, va avea loc la Cluj-Napoca. Gala va fi organizată la Teatrul Național, în perioada 12-14 mai, au confirmat pentru EBS reprezentanții instituției.

Discuțiile privind organizarea galei la Cluj au început încă de acum 3 ani, în contextul în care Teatrul Național aniversează în 2019 o sută de ani de la prima stagiune în limba română. „Anul acesta va fi la Cluj Gala Uniter și ne bucurăm foarte mult că se poate organiza la noi, la Teatrul Național din Cluj-Napoca, pentru că sărbătorim 100 de ani de la prima stagiune românească în Cluj. Avem un al doilea centenar, după cel de anul trecut, iată centenarul Teatrului Național din Cluj-Napoca, 100 de ani de când funcționează ca teatru românesc, el funcționând 10 ani ca teatru maghiar înainte de Marea Unire. E chiar un prilej foarte bun, foarte potrivit, cred că este un lucru mare și pentru oraș”, a declarat, pentru EBS Radio, Ștefana Pop Curșeu, directorul artistic al Naționalului clujean.

Gala va avea loc în perioada 12-14 mai, dar programul nu este încă definitivat. Pentru organizarea evenimentului se contează pe sprijinul autorităților. „Contăm pe Ministerul Culturii, Uniter deja a solicitat fonduri Primăriei, pe orice tip de ajutor financiar”, a mai spus Ștefana Pop Curșeu.

De altfel, lipsa finanțării pentru reabilitarea clădirii este una dintre marile nemulțumiri ale conducerii instituției. „Ne-ar fi plăcut să fie renovată clădirea și să fie organizată această gală într-o clădire proaspătă, așa cum arăta ea acum 110 ani, dar asta este, din păcate finanțele nu depind de noi și nu există, deocamdată, un buget alocat pentru aceste lucrări, deși promisiuni au fost”, a mai spus directorul artistic al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

Gala Premiilor Uniter recompensează anual cele mai mari performanțe teatrale din România. Ediția din 2018 a avut loc la Alba-Iulia.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: Facebook/Teatrul Național Cluj-Napoca

Ne poți asculta și aici: