Comisia Europeană: Accesarea fondurilor UE va fi condiţionată de situaţia justiţiei în țările estice

Guvernele ţărilor est-europene se vor confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari privind accesarea fondurilor comunitare dacă nu vor respecta independenţa justiţiei, avertizează vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Politicianul slovac care și-a anunţat candidatura în cadrul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. El a semnalat că prioritatea sa va fi intensificarea dialogului instituţional cu ţări precum Ungaria şi Polonia, criticate de Uniunea Europeană din cauza reformelor constituţionale.

Maros Sefcovic a precizat că există deja propuneri privind condiţionarea finanţării UE de respectarea normelor statului de drept. „Dacă vrei să poţi cheltui banii contribuabililor europeni, atunci trebuie să existe garanţii sută la sută că sunt tranzacţiile sunt supravegheate adecvat – că există instanţe judiciare independente, auditori independenţi şi un sistem judiciar independent care să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii”, a declarat Maros Sefcovic pentru agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Sursa foto: Facebook/Maros Sefcovic

Ne poți asculta și aici: