Analistul politic Sergiu Mișcoiu: „Am putea asista la activarea articolului 7, care pune România pe tușă”

Cea mai drastică măsură pe care Uniunea Europeană ar putea să o ia împotriva României ar fi activarea articolului 7 din Tratatul UE, crede Sergiu Mișcoiu, profesor universitar de Științe Politice la UBB Cluj, după criticile formulate de conducerea Comisiei Europene la adresa țării noastre.

„Din perspectivă formală vom putea, dacă vom persista în această direcție, să asistăm la activarea articolului 7, care pune România pe tușă. Problema este că, față de Polonia și Ungaria, România are o capacitate de rezistență mai scăzută, este mult mai vulnerabilă, este mult mai puțin implicată în deciziile europene, are mult mai puțini funcționari și reprezentanți în diferite structuri ale UE pentru a face față unor asemenea situații. Deci, practic, în momentul de față suntem pe cale să sacrificăm ceea ce am reușit să obținem în anii de după aderare pentru a rezolva problemele cu legea ale unui grup restrâns și, din păcate, acest lucru pare că este pe cale să se întâmple”, a declarat Sergiu Mișcoiu pentru EBS Radio.

El susține că semnalul tras ieri de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, este foarte clar și arată că ceea ce se întâmplă în România, cu modificările aduse în domeniul justiției, nu corespunde cu direcția europeană. „Măsurile informale sunt, de exemplu, menținerea și înăsprirea MCV, și iarăși am avut impresia că în discursul de ieri și în dicuțiile din Comisia LIBE de ieri, s-a evocat de mai multe ori această chestiune. Pe de altă parte, menținerea României în afara spațiului Schengen și eternizarea acestui statut de stat exterior spațiului Schengen”, susține politologul clujean.

Sergiu Mișcoiu crede că primul semnal pe care ar trebui să îl dea Bucureștiul ar fi retragerea pachetului legislativ pe domeniul justiției și încetarea guvernării pe baze nedemocratice. „Instituția ordonanței de urgență este antidemocratică, deși este legală. O asemenea formă de guvernare este nedemocratică și seamănă foarte bine cu decretele-lege care erau date pe vremea defunctului președinte Nicolae Ceaușescu”, mai spune profesorul universitar.

El crede că nu există niciun pericol ca România să piardă președinția Consiliului UE, dar că există riscul ca aceasta „să fie irelevantă, să fie o președinție de umplutură”.

Conducerea Comisiei Europene a criticat modificarea Legilor Justiției și a amenințat că Executivul comunitar nu va ezita să aducă în faţa instanţei Guvernul român dacă va considera că încalcă regulile.