Concert inedit în Biserica Piaristă, în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană

Biserica Piaristă a devenit aseară neîncăpătoare pentru clujenii care au participat la evenimentul muzical „Baroc pur și simplu”. Mai mulți instrumentiști au interpretat lucrări de Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach sau Luigi Boccherini.

La concert au asistat spectatori familiarizați cu muzica veche, dar și mulți tineri, atrași de ideea unui concert într-un lăcaș de cult. „Orice sală e potrivită pentru un concert, cu atât mai mult o biserică. Este muzică baroc, atmosfera este cea care trebuie și vreau să spun că am văzut și jazz fain în biserică, la Râșnov”, a spus Paul Pandrea, unul dintre spectatori.

„Acustica este deosebită, în mod normal în biserică lumea vine la slujbă. E o altă funcționalitate a spațiului”, a declarat o tânără prezentă la eveniment.

„Este la modă în zilele de astăzi, ca acest gen de muzică să se cânte în biserică. Acustica bisericii ajută foarte mult. Ei au cântat pe instrumente vechi, cu corzi moi, care în sala mare nu sună așa. Aici este favorizat”, a declarat Totok Adalbert, fost violoncelist la Filarmonica din Cluj.

Cunoscutul organist Erich Turk crede că muzica veche câștigă tot mai mulți fani: „Noi ne-am bucurat că a fost o biserică arhiplină, cântăm noi și muzică religioasă, dar acum a fost un concert pur cameral. În orice caz, Biserica Piaristă din Cluj este foarte frumoasă și ca aspect, și ca acustică. Se pare că publicului îi place muzica barocă. Noi am observant că este prezent în număr tot mai mare la concertele de muzică barocă”.

Festivalul „Toamna muzicală clujeană” continuă astăzi cu un concert vocal-simfonic, care va avea loc de la ora 19.00 la Colegiul Academic. Vor fi interpretate lucrări de Wolfgang Amdeus Mozart, Bohuslav Martinu, Antonin Dvorjak și Adrian Pop.

Cea de-a 52-a ediție a Toamnei Muzicale Clujene, care se desfășoară până în 26 octombrie, include zece concerte, cu invitați din țară și străinătate.

Citește și: Ediție specială de Centenar: Lucrări ale compozitorilor români, prezentate în fiecare seară la Toamna Muzicală Clujeană

Text și foto: Ovidiu Cornea

Ascultați aici materialul audio de la concert difuzat la EBS Radio:

Ne poți asculta și aici: