„Înainte de a face o țară, românii au făcut muzică”, este genericul celui mai longeviv festival de muzică clasică din România, Toamna Muzicală Clujeană, care începe vineri.
Cu ocazia Centenarului, fiecare din cele zece concerte va include câte o lucrare a unui compozitor român. Așa se va întâmpla și la deschiderea evenimentului, programată vineri, 12 octombrie, de la ora 19.00, la Colegiul Academic din Cluj. Orchestra condusă de Thomas Sanderling va interpreta lucrări de Alfred Alessandrescu, Frederic Chopin și Johannes Brahms. Invitatul special este pianistul Remi Geniat.
„Absolut fiecare concert din toate spectacolele festivalului conține măcar o lucrare a unui compozitor român, fie că este de acum 100 de ani, fie că este o lucrare contemporană. Nu am putut să spunem o sută de ani de muzică românească, pentru că depășim cu mult perioada, deci am ajuns la <înainte de a face o țară, românii au făcut muzică>. Înainte să se joace Hora Unirii la 1918 s-a compus și s-a scris muzica”, a explicat responsabilul de comunicare al Filarmonicii, Geanina Simion.
Un eveniment aparte dedicat culturii autohtone va avea loc pe 22 octombrie, la Sala Tonitza a Muzeului de Artă: „Romanian Rhapsody. 100 de ani de muzică românească”. Este un proiect pe care artiștii Matei Ioachimescu și Mara Dobresco, o pianistă foarte apreciată la nivel internațional, îl prezintă în șapte orașe din România.
De asemenea, șase instrumente care pot fi văzute rar în sălile de concerte din România vor fi utilizate în cel mai important concert din Toamna Muzicală Clujeană. Este vorba de reprezentația de închidere a evenimentului, programată în 26 octombrie, în care va fi prezentată opera Walkiria, de Richard Wagner. Patru tube wagneriene aduse de la București și alte două trompete speciale aduse din Budapesta vor fi utilizate de instrumentiști.
„Am primit două instrumente pur și simplu pe stradă, de la doi muzicieni din Budapesta. Ei au fost anul trecut la noi, au cântat și au văzut că nu dispuneam de acestea. Sunt instrumente care nu se găsesc decât în străinătate și sunt folosite destul de rar în concerte. Bugetul nu ne permite o astfel de investiție”, a explicat directorul Filarmonicii din Cluj, Marius Tabacu.
Concertul de închidere acaparează de altfel o treime din bugetul festivalului, care ajunge în acest an la 60.000 de euro. Aproximativ 35% din sumă este asigurată din sponsorizări, în timp ce restul provine din fonduri publice, de la Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca.
Cea de-a 52-a ediție a Toamnei Muzicale Clujene, care se desfășoară între 12 și 26 octombrie, va include zece concerte, cu invitați din țară și străinătate.
Ovidiu Cornea