Concerte, defilare de tehnică militară, o reînscenare istorică și focuri de artificii la Cluj, cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Un spectacol special cu ocazia zilei de 1 Decembrie va fi pus în scenă în Piața Avram Iancu din Cluj. Spectacolul de Centenar va fi o înșiruire de momente artistice îmbinate într-un eveniment complex, unic, menit să aducă în fața spectatorilor un rezumat aparte din istoria României și a Clujului.

Clujenii sunt invitați în 1 Decembrie să se prindă în Hora Unirii, la fel ca anul trecut.

Clujenii, dar și turiștii, sunt invitați să sărbătorească Centenarul Marii Uniri. Ziua Națională a României va fi marcată la Cluj-Napoca prin concerte și activități comemorative, timp de două zile.

Evenimentele care marchează Centenarul se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu, Piața Unirii, pe Bulevardul Eroilor și la Cinema Florin Piersic.

Un regal folcloric și concerte în Piața Unirii, defilare cu tehnică militară și de intervenție, o reînscenare istorică de pe Bulevardul Eroilor, Spectacol special de Centenar și focuri de artificii în Piața Avram Iancu sunt doar câteva dintre momentele principale ale Zilei Românilor de Pretutindeni care vor fi organizate la Cluj-Napoca.

Manifestările încep vineri, 30 noiembrie, cu dezvelirea statuilor Mitropolitului Bartolomeu Anania, a Episcopului Nicolae Ivan și a Cardinalului Iuliu Hossu, personalități marcante în istoria Clujului.

Programul din 30 noiembrie în Piața Unirii va cuprinde un spectacol dedicat Centenarului, care include: workshop-uri pentru copii la Căsuța lui Moș Crăciun, spectacolul Centenarul și Patinoarul #ÎMPREUNĂ – cântece patriotice interpretate de copiii de la Clubul Vedetelor și o horă a Unirii pe gheață, urmate de concertul Blue Velvet, în cadrul Târgului de Crăciun Cluj-Napoca.

Tot în 30 noiembrie, la Cinema Florin Piersic, este organizat Centenarul Filmului Românesc, care include trei proiecții în cele două zile de evenimente. Filmul „Pintea” va fi primul difuzat, în 30 noiembrie, de la ora 20.30, în prezența maestrului Florin Piersic.

Următoarele proiecții, de Ziua Națională vor fi: filmul documentar „Marea Unire, România la 100 de ani” și Moromeții 2.

Intrarea este liberă, iar biletele pot fi rezervate gratuit, online, în limita locurilor disponibile, aici. http://bit.ly/FilmRomanesc.

În data de 1 Decembrie, manifestările dedicate Zilei Naționale încep prin depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9.00. Apoi, în Piața Avram Iancu, începând cu ora 10.30, va avea loc ceremonia oficială și defilarea cu tehnică militară și de intervenție. Ceremonia se va încheia cu un spectacol de culoare, respectiv confetti și artificii de zi.

În Sala de Sticlă a Primăriei, de la ora 12.00, va avea loc simpozionul „Clujul Universitar și Marea Unire”. În cadrul acestuia va fi inaugurată o expoziție de fotografii istorice. Expoziția conține imagini cu documente și fotografii din presa vremii, prezentate cu ocazia Centenarului Universității.

Piața Unirii va găzdui „Regalul folcloric”. Pe scenă vor urca Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Veta Biriș, Grupul Iza, Ansamblul folcloric “Mărțișorul”, Maria Golban Șomlea, Andreea Ciupe, Ioana Stețco, Silviu Popa, Mariana Sfechiș, Maria Lobonț, Maria Marcu, Amalia Chiper, Florian Roșian, Lucia Potra, Ansamblul folcloric “Tradiții”, Ionela Moruțan, Vlăduța Lupău și Alexandru Brădățan, acompaniați de orchestra „Regal Transilvan”.

În 1 Decembrie, la ora 19.00 se vor aprinde luminile de sărbători. Seria de concerte din Piața Unirii va fi încheiată de trupele Holograf și Zdob și Zdub.

Piața Avram Iancu va găzdui de la ora 20.00 un spectacol special de Centenar. Videoproiecții, lumini, actori, acrobați, ansamblu folcloric cu muzică live, coloană sonoră, artificii, toate se vor contopi într-un singur spectacol senzorial care va spune povestea românilor, a clujenilor.

Sursa foto: Facebook/Emil Boc

Ne poți asculta și aici: