Conducerea UBB Cluj cere sprijin pentru proiectele de cercetare din Transilvania: În prezent, proiectele majore se derulează în sud

Conducerea UBB Cluj susține că toate proiectele majore de cercetare din România se derulează în prezent în sudul țării și solicită Ministerului Fondurilor Europene sprijin și pentru proiectele strategice din Transilvania.

„Laserul de la Măgurele, proiectul Dunării și proiectul Alfred, din domeniul fizicii nucleare, de la Pitești, sunt toate în sudul țării. Astea sunt cele trei mari proiecte de infrastructură pe care le are România și în care investește. Foarte bine că investește în aceste trei proiecte, dar eu cred că trebuie un pol de concentrare academică în zona Transilvaniei, poate chiar unul în Moldova, astfel încât să fie o dezvoltare echilibrată a țării”, a declarat, pentru EBS Radio, prorectorul responsabil de cercetare și competitivitate al UBB Cluj.

„Lucrurile se întâmplă așa: banii vin de la UE, iar după aceea Guvernul României face diverse instrumente prin diverse mecanisme, iar instrumentele pe care le fac ca noi să putem accesa banii respectivi, nu ne fac eligibili pentru infrastructurile majore de care discutăm”, a mai explicat Daniel David.

Universitățile clujene propun un proiect major de cercetare, „Info-nano-bio for health”, în care tehnologia informației, biotehnologiile, fizica și nano-științele sunt utilizate pentru soluții medicale, a mai spus Daniel David. Potrivit acestuia, un astfel de centru se poate dezvolta doar prin susținere strategică guvernamentală și facilitarea accesării de proiecte europene.

UBB a fost inclusă pe cea mai înaltă poziție din România într-un clasament realizat în spațiul american, US News Best Global Universities. Universitatea clujeană se află pe locul 575 la nivel mondial și este urmată de Universitatea Politehnica din București (poziția 745 la nivel mondial), Universitatea din București (poziția 774 la nivel global), Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (situată, la nivel internațional, pe poziția 1058), Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila (poziția 1060 în clasamentul general), Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca (poziția 1117), Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (poziția 1173) și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (poziția 1226).

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: