Contra-ofensiva antreprenorilor la migrația angajaților: muncitori din alte țări, inclusiv It-iști

Companiile își pot acoperi deficitul de personal cu angajați din afara Uniunii Europene, dar România trebuie să își construiască o strategie în acest sens.

România trebuie să se deschisă pe piața internațională a muncii, din cauza crizei de personal. Foto: EBS Radio

Asta au susținut mai mulți oameni de afaceri prezenți astăzi, la Cluj, la un eveniment pe tema viitorului antreprenoriatului din România.

Această strategie ar putea acoperi inclusiv deficitul de personal din IT, care la Cluj este de aproximativ 20%, potrivit specialiștilor. Țara noastră ar putea urma exemplul Poloniei, consideră Voicu Oprean, managerul companiei clujene de IT Arobs.

„Polonia a deschis ușile pentru It-iștii din Ucraina. Este perfect fezabil, un proiect care poate funcționa, doar că noi nu suntem orientați, ca țară, în zona respectivă. Noi ce facem? Aducem eventual colegi din Moldova care au pașaport românesc și nu m-aș îndrepta mai departe, la India, Pakistan sau Vietnam și m-aș duce doar la Ucraina. Asta ar da un boost important industriei locale, în orașe ca și Cluj sau Iași, foarte bine reprezentate”, a declarat Voicu Oprean.

Atragerea de muncitori calificați din alte țări ar putea compensa plecarea masiviă a românilor la muncă în străinătate, crede și Sorin Mîndruțescu, CEO Oracle România.

„Eu am la companie oameni din 38 de țări și nu vă imaginați că vin oameni doar din țări amărâte, din lumea a treia sau ceva de genul ăsta. Vin din Vestul Europei foarte mulți tineri. Bucureștiul este un loc fain în care să îți începi cariera, e un oraș sigur, costul vieții e redus sunt multe berării, e viață frumoasă. România este o țară a Uniunii Europene, suntem foarte sexy din punctul ăsta de vedere și suntem o țară sigură, ok, cu un nivel de viață în creștere. Putem deveni magnetul care era pentru noi Italia acum 20 de ani pentru alte țări. Există o idee coerentă în acest sens? Știm cu toții răspunsul”, a spus Sorin Mîndruțescu.

România apelează deja la muncitori din alte țări, inclusiv unele non-UE.

„Dacă este să ne uităm la vecinii noștri din Ucraina sau din țări Arabe, România este un loc foarte interesant pentru că este parte a Uniunii Europene. În momentul de față sunt domenii, cum este cel hotelier sau al industriei construcțiilor, în care se importă personal din Vietnam, India, Indonezia, pentru a suplini lipsa de personal sau de personal calificat din România. Nu poți să faci business fără oameni și este o resursă foarte importantă. Avem nevoie de dezvoltare și pentru dezvoltare avem nevoie de personal. Și este o politică care poate deveni chiar politică de stat. La fel cum avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie și de personal calificat ca să derulăm business-urile și să facem ceea ce avem de făcut”, spune Dan Pitic, liderul filialei clujene a comunității de antreprenori Romanian Business Leaders.

România a suplimentat în acest an numărul de muncitori din afara Uniunii Europene care pot lucra aici, de la 7.000 la 15.000. Cei mai mulți provin din Vietnam și Turcia. Numeroși reprezentanți ai unor companii din Cluj și din România participă astăzi la un formul despre perspectivele antreprenoriatului.

Citește și:

Boom-ul IT din Cluj, în cifre. Numărul firmelor din domeniu a crescut cu 46,5% în șapte ani

Ovidiu Cornea

 

Te-ar mai putea interesa