Contra-ofensiva autorităților la concurența din creșe: o singură nouă instituție publică pentru îngrijirea copiilor se va deschide la Cluj

Concurența foarte mare de pe locurile din creșele clujene, unde numărul dosarelor depuse depășește, în mod constant, de aproape trei ori numărul locurilor, are șanse reduse să se atenueze în 2019.

 

În cursul anului trecut au fost disponibile în creșe 570 de locuri, dar numărul dosarelor depuse a fost de aproape trei ori mai mare. Doar în luna septembrie 2018, după aprobarea noului Regulament de repartiție a locurilor în creșe, pentru 190 de locuri au fost depuse 490 de cereri.

Cu toate acestea, autoritățile locale estimează că în acest an presiunea pe numărul de locuri disponibile nu va mai fi la fel de mare, după familiarizarea părinților cu noile criteriile de repartizare a copiilor în creșe.

„Am stabilit un criteriu principal, respectiv faptul că beneficiarul, familia beneficiară, să aibă domiciliul în Cluj-Napoca. Pentru fiecare părinte în parte se alocă un punctaj. Totodată, am avut în vedere, pe lângă criteriile arhicunoscute, respectiv situația familială, situația de sănătate a familiei, și data de întoarcere la angajator a părintelui care se află în concediul pentru creștere a copilului”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, pentru EBS Radio.

În mod concret, un părinte care are domiciliul în Cluj-Napoca primește 5 puncte, în timp ce un altul, cu viză de flotant, primește doar 2 puncte. De asemenea, părintele care își reia activitatea până la 30 septembrie inclusiv primește 5 puncte, iar cel care face același lucru între 1-31 ianuarie primește doar un punct.

De altfel, regulamentul de înscriere, repartizare și departajare în creșe, aprobat în a doua parte a anului 2018, a fost contestat recent de o asociație non-guvernamentală. Consilierii locali au respins însă, în ultima ședință, plângerea respectivă, considerând că Regulamentul este eficient.

În privința soluțiilor concrete, singura creșă care va fi dată în folosință în acest an este cea de pe strada Donth, din cartierul Grigorescu, care are 80 de locuri.

Noua creșă urma să fie inaugurată în toamna trecută, dar lucrările nu a fost finalizate la timp.

„Constructorul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, dar aceasta va fi dată în folosință în acest an. Pentru copiii care fuseseră înscriși acolo s-au găsit soluții”, a explicat recent primarul Emil Boc.

În trecut, edilul a vorbit de posibilitatea subvenționării părinților cu plata taxelor din grădinițe private, însă ulterior s-a renunțat la idee.

În creșele administrate de Primăria clujeană, în acest moment sunt aproape 1.200 de locuri. Pe lângă creșa din cartierul Grigorescu, autoritățile au demarat procedurile de construcție pentru alte două creșe, în cartierul Mănăștur, însă acestea nu vor fi gata în acest an.

Câte două grupuri de creșă, cu un total de 80 de locuri, ar urma să fie amenajate în cartierul Bună Ziua și în zona Parcului Feroviarilor, însă nu este cunoscută o dată precisă cu privire la concretizarea acestor proiecte.

Ovidiu Cornea