VIDEO I Criză în creșele clujene: 900 de copii rămân fără loc

Peste 900 de familii nu își vor putea înscrie în acest an copiii la creșele de stat, din cauza numărului mic de locuri disponibile. Consilierii locali au aprobat ieri noile criterii pentru admiterea copiilor în aceste instutiții.

În acest an sunt disponibile 570 de locuri în creșele de stat din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca sunt disponibile în acest an 570 de locuri în creșele administrate de Primărie, dar au fost înregistrate aproape 1.500 de cereri, astfel încât aproape 900 de copiii nu vor putea fi admiși.

Consilierii locali au aprobat marți regulamentul de repartizare a copiilor în creșe. Aleșii au decis ca, la număr egal de puncte, departajarea dosarelor să se facă în funcție de două criterii. Unul dintre ele este cel al vechimii domiciliului părinților în municipiu.

Consilierii locali au aprobat noile criterii pentru admiterea copiilor în creșe. FOTO: Ovidiu Cornea, EBS Radio

„Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca fiecărui părinte, astfel: între 2 și 4 ani – 1 punct, între 4 și 6 ani – 2 puncte, între 6 și 8 ani – 3 puncte, între 8 și 10 ani – 4 puncte, peste 10 ani – 5 puncte. Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mică de 2 ani nu se acordă niciun punct. La departajare se va avea în vedere cumulul aritmetic al celor două punctaje obținute de fiecare părinte, iar în cazul familiilor monoparentale punctajul se va dubla”, se arată în hotărârea adoptată de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Părinți nemulțumiți

Departajarea dosarelor ar trebui să se facă în funcție de nevoile sociale ale părinților și nu de vechimea domiciliului în Cluj-Napoca, le-a transmis consilierilor o mamă. Roxana Cotruș, revenită în țară din Spania, a menționat că personal va putea opta pentru o creșă privată, dar că sunt numeroase mame care nu au această posibilitate.

„Sunt oameni care nu își permit să își ducă copiii la creșă din motive economice, pe de altă parte sunt resursele sociale, oameni care nu au cu cine să își lase copiii o jumătate de oră, cum este cazul meu. Sunt două criterii, în egalitate trebuie să dăm prioritate oamenilor care au nevoie de creșă”, a transmis femeia plenului Consiliului Local.

„Eu vă înțeleg, dar din păcate orice criteriu are un dram de discriminare. Dacă avem o suprasolicitare în ceea ce privește locurile în creșă și noi înțelegem să avem un regulament în ceea ce privește înscierea și departajarea pe locuri, nu putem să aplicăm regula egalității”, a replicat viceprimarul Olah Emese.

Unii consilieri ai opoziției au încercat să preia tema riscului de discriminare prin introducerea criteriului cu privire la vechimea de locuire în Cluj. În cele din urmă proiectul a fost aprobat, cu două amendamente care nu afectează însă criteriul amintit.

Al doilea criteriu stabilit de consilierii locali este cel al momentului reluării activității de către părintele care a beneficiat de concediul de îngrijire a copilului.

Criteriile de departajare sunt disponibile pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Sursa foto: Centrul Bugetar de Administrare Creșe

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: