Demonstrații violente în Ucraina, după ce Rusia a confiscat trei nave ucrainene în Marea Neagră

Mai mulți demonstranți ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naționaliste, s-au strâns în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov și au dat foc la cauciucuri, în semn de protest față de confiscarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.

Un miting similar s-a desfășurat și în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev, unde protestatarii au aruncat cu fumigene în perimetrul reprezentanței diplomatice, însă încercarea acestora de a incendia cauciucuri a fost oprită de poliție, informează agenția de știri Tass. Cel puțin un vehicul aparținând ambasadei a fost incendiat, relatează BBC News, citat de Mediafax.

Duminică, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au încălcat legile maritime internaționale, după ce autoritățile ruse au oprit și confiscat două nave de război și un remorcher din Ucraina, ce încercau să navigheze în jurul Crimeei în drumul spre un port ucrainean.

Reprezentanții Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au declarat că au luat măsura de a opri navele ucrainene deoarece acestea au intrat ilegal în apele sale teritoriale, ignorând avertismentele. Trei marinari ucraineni au fost răniți în urma incidentului, însă viața acestora nu este în pericol, potrivit autorităților ruse.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat luni că va propune Parlamentului de la Kiev să instaureze legea marțială. Liderul de la Kiev a subliniat însă că introducerea legii marțiale nu reprezintă „o declarație de război”. „Ucraina nu intenționează să se lupte cu cineva”, a completat președintele.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că a ordonat pregătirea de luptă a forțelor armate, o măsură de precauție în cazul escaladării tensiunilor între cele două țări.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la București au transmis că sunt profund îngrijorați de conflictul naval ruso-ucrainean. „Suntem profund îngrijorați de evoluțiile din Marea Azov și Strâmtoarea Kerci. Agresiunea și încălcarea legislației internaționale subminează securitatea întregii regiuni. România susține pe deplin integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei și dreptul de a-și folosi apele internaționale”, au transmis reprezentanții MAE, într-un mesaj postat pe Twitter.

Sursa foto: Ministerul Apărării, Ucraina

Ne poți asculta și aici: