Ucraina instituie Legea marţială în unele regiuni, după ce trei nave au fost capturate de ruși

Parlamentul Ucrainei a aprobat decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale şi iniţiativa de organizare în mod anticipat a alegerilor prezidenţiale.

Parlamentul a aprobat aplicarea Legii marţiale timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia, informează cotidianul Kyiv Post, citat de Mediafax. De asemenea, Parlamentul Ucrainei a decis convocarea alegerilor prezidenţiale pe 31 martie 2019.

Decizia a fost luată după ce ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei

Acţiunile Rusiei în Marea Azov reprezintă o „ameninţare clară” pentru pacea internaţională, a afirmat Volodimir Ielcenko, ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite. Diplomatul a catalogat drept „minciună” acuzaţia Moscovei, potrivit căreia navele militare ucrainene ar fi încălcat suveranitatea Rusiei.

„Nu îmi place ce se întâmplă. Sper că situația se va rezolva”, a declarat președintele SUA, Donald Trump, în urma conflictului ruso-ucraiean, relatează site-ul agenției Reuters. Liderul de la Casa Albă a informat că liderii europeni analizează situația.

În acelașți timp, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a cerut Moscovei eliberarea militarilor ucraineni şi a navelor. Cu toate acestea, Rusia a ignorat cerințele și a acuzat Kievul că ar complota cu statele occidentale pentru a provoca un conflict.

Kremlin: Navele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale rusești

Kremlinul a transmis că reținerea celor trei nave militare ucrainiene în strâmtoarea Kerci de către Rusia s-a desfășurat în concordanță cu legile internaționale și interne în vigoare, relatează Reuters. În cadrul unui interviu telefonic, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a acuzat navele ucrainiene că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și au ignorat apelurile pazei de coastă ale Rusiei.

Întrebat dacă acest incident ar putea afecta întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump, care va avea loc în cadrul summitului G20 care se va desfășura la sfârșitul acestei luni la Buenos Aires, Argentina, Peskov a afirmat că o astfel de întrunire se află în curs de planificare.

Sursa foto: Parlamentul Ucrainei

Citește și: Demonstrații violente în Ucraina, după ce Rusia a confiscat trei nave ucrainene în Marea Neagră

Ne poți asculta și aici: