Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a solicitat statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice să trimită nave în Marea Azov, după ce Rusia a sechestrat trei ambarcațiuni militare ucrainene în apropierea regiunii disputate Crimeea.
„Germania este unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri și sperăm că statele NATO sunt pregătite să trimită nave în Marea Azov pentru a susține Ucraina și a oferi securitate”, a declarat liderul de la Kiev într-un interviu publicat joi de cotidianul german Bild, preluat de Mediafax.
Poroșenko a mai afirmat că „singura limbă pe care (Putin) o înțelege este solidaritatea lumii occidentale” și a solicitat introducerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei. „Nu putem accepta politicile agresive ale Rusiei. Prima oară a fost Crimeea, apoi estul Ucrainei, acum vrea Marea Azov”, a adăugat Poroșenko, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că se consideră „împărat rus”.
Volodymyr Omelyan, ministrul ucrainean al Infrastructurii, susține că porturile ucrainene Berdeansk și Mariupol de la Marea Azov sunt sub blocadă, forțele ruse nepermițând accesul sau plecarea navelor, informează agenția de știri Reuters.
În total, 35 de nave nu pot efectua operațiunile normale, intrarea în Marea Azov fiind permisă doar vasele care se îndreaptă spre porturile rusești, a precizat oficialul de la Kiev.
„Scopul este simplu – prin blocarea porturilor ucrainene de la Marea Azov, Rusia speră să alunge Ucraina de pe propriul teritoriu – teritoriu care ne aparține în conformitate cu toate legile internaționale relevante”, a mai afirmat Omelyan.
Duminică, ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.
Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile.
Sursa foto: Ministerul Apărării, Ucraina