Depozitul de deșeuri de la Câmpia Turzii se închide. Lucrările, care vor dura un an, costă peste 6,1 milioane de lei

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat astăzi contractul care prevede închiderea și ecologizarea depozitului neconform de deșeuri de la Câmpia Turzii. Lucrările vor costa 6,1 milioane de lei, fără TVA.

Contractul a fost atribuit societăți Secvision Business Solutions S.R.L., care, au precizat reprezentanții CJ Cluj, a îndeplinit atât criteriile financiare, cât și pe cele tehnice prestabilite.

Valoarea totală a contractului este de aproape 6.128.140 de lei, preț fără TVA, iar termenul de execuție este de maxim 12 luni, din care patru luni sunt destinate lucrărilor de proiectare, iar restul de opt luni sunt alocate execuției propriu-zise.

Depozitul urban neconform de deșeuri de la Câmpia Turzii are o suprafață de 50.861 de metri pătrați pentru care trebuie realizate ridicările topografice, sistarea depozitării pe acest teren fiind dispusă încă din data de 16 iulie 2012.

Principalele obiective vizate în cadrul procesului de închidere a depozitului de la Câmpia Turzii sunt eliminarea infiltrațiilor de ape meteorice în masa de deșeuri prin realizarea unui sistem impermeabil de închidere și acoperire, pentru prevenirea formării de levigat; asigurarea drenării corespunzătoare a apei din precipitațiile deasupra barierei etanșe în condițiile menținerii stabilității sistemului de acoperire; captarea și arderea gazelor de fermentație, respectiv izolarea deșeurilor față de mediul înconjurător și prevenirea poluării acestuia.

În anul 2015, contractul de lucrări pentru închiderea și ecologizarea ultimelor două depozite urbane neconforme din județ, cele de la  Câmpia Turzii și Dej, a fost atribuit Asocierii S.C. Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger GmbH.

După câștigarea licitației, asocierea a solicitat în mod total nejustificat suplimentarea valorii lucrărilor cu nu mai puțin de 6.150.000 de lei, contractul a fost reziliat, iar lucrările au fost scoase, din nou, la licitație, conform reprezentanților CJ Cluj.

,,Odată cu semnarea acestui ultim contract vizând ecologizarea rampelor de deșeuri din județ lucrurile reintră în deplină normalitate. În cazul a trei dintre rampe din județ lucrările sunt complet finalizate, la altele două acestea sunt în derulare, astfel încât perspectiva e acum mai mult decât clară și favorabilă în ceea ce privește ecologizarea rampelor și, în final, completa rezolvare a problemei deșeurilor”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

La ora actuală, la depozitele neconforme de deșeuri din Turda, Gherla și Huedin lucrările au fost finalizate. În ceea ce privește depozitul de la Pata Rât din Cluj-Napoca și cel din Dej, lucrările de închidere sunt în plin proces.

X
X
X