Doar 49% dintre români văd apartenența la UE ca fiind un lucru bun, cu 10% mai puțini decât în urmă cu șase luni

Procentul românilor care consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun este de doar 49%, în scădere cu 10% față de acum șase luni, conform Eurobarometrului făcut public de Parlamentul European.

Sondajul relevă o creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului trecut, dar, comparativ cu aprilie 2018, a fost înregistrată o scădere de zece procente.

Pentru România, diminuarea susținerii este un lucru fără precedent în ultimii zece ani. În anul 2007 nivelul era de 71%, procent care a fluctuat de-a lungul anilor.

La nivel european, gradul de apreciere față de apartenența la UE este de 68%, în creștere cu un procent față de aprilie 2018, când a fost realizat ultimul sondaj Eurobarometru. „La nivel european, sprijinul faţă de Uniunea Europeană a crescut semnificativ după referendumul din Marea Britanie din 2016, lucru care sugerează o îngrijorare crescândă a europenilor privind impactul Brexitului şi o creştere a nivelului de conştientizare a beneficiilor apartenenţei la UE, datorat negocierilor dificile pentru ieşirea Marii Britanii din UE”, se menționează în Eurobarometru, citat de Mediafax.

Potrivit sondajului, 64% dintre români consideră că țara lor a avut de beneficiat de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană, în scădere cu șapte procente față de luna aprilie.

În cazul organizării unui referendum privind apartenența la Uniunea Europeană, 66% dintre cetățenii europeni ar vota pentru rămânerea în Blocul comunitar, iar 17% nu știu momentan ce decizie ar lua.

În România, 65% dintre cetățeni doresc ca țara lor să rămână stat membru al Uniunii Europene. 20% dintre români nu știu ce decizie ar lua privind acest subiect.

Sursa foto: Facebook.com/EuropeanCommission