Doi miniștri au demisionat astăzi din Guvernul de la Londra în semn de protest față de acordul cu UE anunțat de premierul Theresa May.
Este vorba de Esther McVey, ministrul al Muncii şi Pensiilor, care a afirmat în scrisoarea de demisie că acordul „nu respectă spiritul rezultatului referendumului”. „Propunerile prezentate Cabinetului, care în curând vor fi judecate de întreaga țară, înseamnă predarea a 39 de miliarde de lire sterline Uniunii Eruopene fără să primim nimic în schimb”, susține McVey, citat de Mediafax.
Și ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, a renunțat la funcție. „Regret să spun că, în urma reuniunii de ieri a Cabinetului, trebuie să demisionez”, a afirmat acesta într-un mesaj pe Twitter. Raab mai susține că proiectul de acord anunțat de Theresa May amenință integritatea Marii Britanii.
Joseph Johnson a demisionat vineri seară din funcţia de secretar de stat în Ministerul britanic al Transporturilor, denunţând „haosul” care ar putea urma ieşirii Marii Britaniii din Uniunea Europeană, informează site-ul agenţiei Reuters.
Guvernul de la Londra a ajuns la un acord privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Potrivit cotidianului The Guardian, demisiile lui Raab și McVey ar putea încuraja și alți miniștri britanici să demisioneze. În jur de 11 membri ai Cabinetului și-au exprimat rezerve puternice privind acordul de Brexit.
Detaliile acordului, prezentate în Parlament
Premierul britanic Theresa May a prezentat parlamentarilor de la Londra detalii ale acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
May a afirmat că Uniunea Europeană a făcut concesii și susține că nu a existat nicio alternativă la mecanismul de protecție inclus în acord, element criticat de numeroși politicieni conservatori.
Premierul britanic a mai declarat că au fost mulți care i-au spus că ar trebui să renunțe la mecanismul de protecție, dar susține că asta ar fi un lucru „iresponsabil”. „Am o responsabilitate față de oamenii din toate colțurile țării noastre și intenționez să onorez asta”, a afirmat May în discursul său.
Premierul a mai afirmat că „libera circulație se va încheia odată pentru totdeauna”, astfel că se va introduce un sistem de imigrație bazat pe „contribuția la Marea Britanie” a potențialilor imigranți.
Reacția Ministerului de Externe de la București
„Acest acord marchează un moment semnificativ în procesul de negociere și deschide calea spre definirea unei relații viitoare cât mai apropiate și întărite a Uniunii Europene cu Marea Britanie, acesta fiind un obiectiv strategic al României, având în vedere Parteneriatul Strategic bilateral, cooperarea strânsă în materie de securitate, a cărei menținere este esențială în contextul evoluțiilor în vecinătatea estică, unde România și Marea Britanie împărtășesc obiective comune”, afirmă reprezentanții Ministerului român al Afacerilor Externe într-un comunicat.
Potrivit acestuia, acordul va garanta protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceștia vor putea continua să lucreze, să locuiască și să studieze în Marea Britanie în baza obținerii unui nou statut special (settled status).
Sursa foto: Facebook/BrexitWiki