Donatorii de sânge vor primi mesaje de mulțumire prin SMS. Tot așa vor fi chemați la centrele de recoltare în cazuri de urgență

Donatorii de sânge vor primi mesaje de mulțumire din partea statului. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Senat, cu toate că Ministerul Sănătății nu susține inițiativa.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină a fost adoptată cu 73 de voturi „pentru”. „Donatorii de sânge primesc, la fiecare donare, un mesaj de mulțumire cu următorul text: Vă mulțumim că ați donat sânge în data de… Fiecare picătură de sânge contează”, prevede proiectul de lege, potrivit Mediafax.

De asemenea, donatorii vor fi anunțați și în momentul în care sângele acestora a fost folosit. „În momentul în care s-a utilizat sângele recoltat, donatorii de sânge primesc un mesaj cu următorul text: Vă mulțumim! un pacient a beneficiat de sângele donat de Dumneavoastră. Vă invităm să rămâneți un donator constat de sânge!”, se mai arată în proiect.

Donatorii de sânge vor primi mesaje de solicitare în situații de urgență: „Donatorii de sânge primesc un mesaj de solicitare în situații de urgență sau la demararea unor campanii de donare de sânge. Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul și cantitatea necesară în cazurile de urgență”.

Cheltuielile prevăzute pentru trimiterea mesajelor telefonice vor fi suportate de Ministerul Sănătății, potrivit proiectului legislativ. În România există circa 10.000 de donatori constanți de sânge.
Inițiativa urmează să ajungă la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot.

Sursa foto: Facebook/Donează sânge-Fii erou

Ne poți asculta și aici: