Duminică se trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, ora 3.00 va deveni ora 4.00

În ultima duminică a lunii martie, pe 31, se va trece de la ora de iarnă la cea de vară, adică ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 3.00 va deveni 4.00. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

Astfel, ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24.

Parlamentul European a votat, săptămâna aceasta, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene, informează Mediafax.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: