E luna în care, la Cluj, oamenii se „duelează” cu păsările în cântec

Sâmbătă, 18 mai, Parcul Etnografic din Cluj-Napoca va găzdui cea de a șaptea ediție a Nopții Privighetorilor. Intrarea este gratuită.

i

Societatea Ornitologică Română, filiala Cluj, organizează ediția cu numărul șapte a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Numit și cel mai relaxant „duel” dintre oameni și păsări, evenimentul are loc în 18 mai, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

„Rețeta evenimentului este una simplă. Avem două concerte și multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din orașe, pentru că și în aglomerările urbane se aud sunete frumoase, nu doar clasica gălăgie. După ce ascultăm păsările, le dăm replica. Iar marii compozitori au găsit mereu inspirație în trilurile de pasăre pe care le-au studiat, fie că vorbim de ciocârlie, privighetoare, graur sau alte specii”, spune Teodora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.

Clujenii și turiștii vor putea afla informații inedite despre păsări, cum le pot ajuta și ce proiecte de conservare are SOR Cluj. Ca de obicei, vor fi și ateliere special create pentru copii și listele de păsări pe care vizitatorii le pot vedea de obicei în orașe.

„În acest an vrem să discutăm cât mai mult cu oamenii despre ce înseamnă să salvezi un pui de pasăre și de ce la păsări nu e deloc bine să iei puii acasă, așa cum se face în cazul câinilor sau al pisicilor”, a mai spus Teodora Domșa.

Activitățile încep sâmbătă, 18 mai, de la ora 16.00, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”.

SOR Cluj îi încurajează pe participanți să vină pregătiți pentru o plimbare, un concert și un picnic. Să își aducă la ei gustările preferate și să se relaxeze la concert, în natură. După concertul păsărilor cântătoare, vine replica umană.

Anul acesta, clujenii se vor delecta cu lucrări de Haydn, Respighi, Cras, Ravel și Dinicu, recital instrumental susținut de către Liviu Preda – vioară, Diószegi Benjámin – pian, Fodor Lilla – violă, Nagy Orsolya – harpă, Diana Stir – violoncel, Anna Szallós Kis – flaut și Sonia Vulturar – vioară. 

Tururile ornitologice și concertele sunt gratuite, la fel și intrarea în Parcul Etnografic, Noaptea Privighetorilor fiind parte din Noaptea Muzeelor.

În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat.

Ne poți asculta și aici: