Echipamente performante destinate investigării afecțiunilor cardiace și pulmonare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj

Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj va fi dotat cu un ecograf digital Doppler color și cu un aparat de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO. Echipamentele în valoare de 292.000 de lei au fost cumpărate prin programul destinat dezvoltării infrastructurii locale.

Ecograful digital Doppler color era necesar întrucât în acest moment serviciul este externalizat, ceea ce presupune costuri ridicate pentru transportul și investigarea pacienților. „Urmare a dotării spitalului cu acest nou ecograf vor putea fi efectuate puncții biopsie transbronșică utilizate pentru diagnosticarea cancerului bronhopulmonar care este nedepistabil prin bronhoscopie. În prezent, și acest serviciu este externalizat, cu costuri sporite, economiile rezultate în urma dării în folosință a acestui nou aparat urmând a fi semnificative”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Cluj, instituție în subordinea căreia funcționează spitalul. Potrivit acestora, de nou echipament vor beneficia aproximativ 2.000 de pacienți anual.

Aparatul de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO va intra în dotarea Laboratorului de Explorări Funcționale Respiratorii al spitalului. Echipamentul permite o explorare funcțională performantă, neinvazivă, pentru majoritatea bolilor pulmonare nou introduse în programele naționale de sănătate, diagnostic și monitorizare pentru fibrozele pulmonare, bolile interstițiale pulmonare, bronhopneumopatia obstructivă cronică – BPOC, astmul bronșic – AB, edemul pulmonar etc.

„Importanța acestor echipamente ultraperformante, de ultimă generație, de care va beneficia Spitalul de Pneumoftiziologie, e dată de faptul că ele vor contribui la o și mai bună investigare și diagnosticare a afecțiunilor, contribuind astfel la salvarea a mii de vieți omenești”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj

Ne poți asculta și aici: