Eclipsă totală de Lună | Momentul maxim se va vedea, luni dimineață, din Cluj la ora 6.40

Din Cluj, fenomentul va începe să fie vizibil, luni dimineață, cu precădere dinspre sud-vest, după ora 4.30. Eclipsa va putea fi văzută din orice punct al județului, dacă cerul este cel puțin variabil, spun specialiștii.

„Mai spectaculos, fenomenul se va observa pe un cer senin după ora 5.30. Umbra Pământului acoperă treptat Luna, cu un maxim pe la ora 6.40, moment în care Luna este total intrată în umbră. Deci, după 6.40 spunem că începe eclipsa totală, astfel încât Luna este cufundată total în umbra Pământului și, bineînțeles, ea este sângerie”, a explicat, pentru EBS Radio, Liviu Mircea, cercetător la Observatorul Astronomic din Cluj.

Concomitent, se va produce fenomenul denumit SuperLună, adică momentul în care satelitul natural se află cel mai aproape Pâmânt.

Ultima eclipsă totală de lună a avut loc în iulie anul trecut, iar următoarea se va produce în jurul anului 2021, a mai spus cercetătorul Liviu Mircea.

În România, următoarea și singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta și care va fi parțială va avea loc în 16 iulie.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: