5 milioane de euro pentru Tetarom V. Parcul industrial va fi amenajat lângă Câmpia Turzii, oraș care își revine după închiderea combinatului metalurgic

Consiliul Județean Cluj are prevăzută în bugetul pe 2019 suma de aproape 5 milioane de euro pentru investiția în parcul industrial Tetarom V, care se va întinde pe 150 de hectare în comuna Luna, lângă Câmpia Turzii.

„Scopul acestei investiții este de a crea locuri de muncă pentru zona respectivă. Știm prea bine, Câmpia Turzii era un oraș monoindustrial, în care majoritatea oamenilor depindeau de combinatul de acolo. Așa, vor fi locuri de muncă atât pentru Câmpia Turzii, cât și pentru Luna. Noi dorim să dezvoltăm echilibrat județul, iar pentru oamenii din zonă va fi o investiție foarte bună. Există mari cereri pentru a face investiții în zona autostrăzii și avem deja solicitări de a ocupa acel parc din momentul în care va fi gata”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Instituția administrează, prin intermediul societății Tetarom, trei parcuri industriale, două în Cluj-Napoca și unul în comuna Jucu. Cel de-al patrulea, aflat în Feleacu, nu a fost încă finalizat.

Lucrările pentru amenajarea parcului Tetarom V ar putea începe anul acesta. Investiția este necesară, în condițiile în care interesul imnvestitorilor pentru această zonă este în creștere, consideră primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorel Lojigan.

Edilul spune că parcul industrial al orașului este complet ocupat, iar companiile care funcționează în zona industrială și-au dublat capacitățile de producție. Mai mult, mai bine de jumătate din suprafața fostului combinat metalurgic a fost preluată deja de investitori din domeniul producției și al serviciilor, susțin autoritățile. Potrivit edilului, investițiile au fost stimulate și de impozitarea mai scăzută aplicată în zona industrială.

„Cel puțin prima parte a reindustrializării a fost rezolvată. În Câmpia Turzii doar cine nu vrea nu muncește. Acum se va trece probabil în faza a doua a creșterilor salariale, concurența pe piața muncii duce în mod inevitabil la creșteri salariale. Am avut de-a lungul timpului discuții Agenția Națională pentru Investiții Străine, reprezentanții lor au fost la Câmpia Turzii pentru a vedea terenul de la Luna, unde va fi edificat parcul Tetarom V. Am fost contactați de ei inclusiv pentru a pune la dispoziție un teren de 300 de hectare pentru un mare producător din industria auto, fără să ne comunice numele. Ulterior a apărut acea investiție de 1 miliard de euro a BMW din Debrecen”, a declarat, pentru EBS Radio, Dorel Lojigan.

Potrivit edilului, în Tetarom V își vor putea extinde investițiile firmele de pe platforma combinatului metalurgic, unde au fost direcționați recent noii investitori din domenii precum cel al producției de țiglă și cărămidă sau al serviciilor HoReCa. De asemenea, în viitorul parc industrial ar putea activa chiar și furnizori pentru lucrăile de investițiile preconizate să înceapă la Baza Aeriană din localitate. „Pe lângă firmele care vor veni să investească în parc, Tetarom V va asigura acea dezvoltare pe orizontală, cu firmele adiacente, de transport, de construcții, de materiale de construcții, firme de taxi. Dar, cel mai important este că orașul va câștiga prin aceea că forța de muncă va rămâne în Câmpia Turzii, oamenii nu vor mai merge în Cluj, Apahida, Jucu sau pe unde mai lucrează acum”, a mai spus primarul din Câmpia Turzii.

Ne poți asculta și aici: