În noaptea de 20 spre 21 ianuarie va avea loc o eclipsă totală de Lună, vizibilă și din România

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie și va fi vizibilă și din România, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, citat de Mediafax, eclipsa de Lună care se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie este una totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălțime față de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 și are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.

Pentru țara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est și mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.
Culoarea – nuanțe de la portocaliu la cărămiziu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca „lună sângerie”.

În România, următoarea și singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta și care va fi parțială va avea loc pe 16 iulie.

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: