Egy évszázad a festővásznon

Idén is megnyitották a Barabás Mikós Céh éves tárlatát, amelyet immár harmadik esztendeje szerveznek a Művészeti Múzeumban, Kolozsváron.

A megnyitón a közönséget Lucian Nastasă-Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója ünnepi beszéddel köszöntötte, kifejezvén tiszteletét a művészcéh tevékenysége iránt. Ugyanakkor felszólalt Kolozsi Tibor szobrászművész, a céh elnöke, méltatván a művészek munkáit, felmérvén a minőségi faktorokat, amelyek kondicionálják még 90 év után is a műalkotásokat. A tárlat megnyitóján felszólalt még Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, valamint Pál-Lukács Hajnalka, a kiállítás múzeumi biztosa, mindketten megbecsülésüket fejezték ki az esemény iránt.

A Barabás Mikós Céh – amely tulajdonképpen az erdélyi magyar képzőművészek érdekvédelmi szervezete – az írók helikoni közösségének mintájára alakult meg 1929-ben Bánffy Miklós támogatásával és Kós Károly és Szolnay Sándor vezetésével.

A kiállításnak nincs meghatározott tematikája, a művészek szabad kezet kapnak gondolataik, érzéseik, meggyőződéseik kifejezésére.

Kákonyi Csilla: Hepiendre várva (Așteptând hepiendul)

Idén 83 kiállító művész 135 munkája látható a tárlaton, a képzőművészet valamennyi ága jelen van általuk. Visszatekintenek a festővászonról a múltból a jelenbe és a jelenből visszaköszönnek a jövőbe is. Szobrok álldogálnak felöltve saját pompájukat, kiállva a jelenlegi generáció elé minden varázsukkal és minden hibájukkal egyaránt.

Ennek a jelenlegi kiállításnak, ahol 83 képzőművész vesz részt 135 munkával, a művészek a legújabbik munkáikkal szerepelnek, az utóbbi években elkészült alkotásaikat mutatják be, rendkívül változatos a kínálat, jelen vannak festők, grafikusok, kerámikusok, szobrászok, textilművészek, installációs próbálkozások is helyet kapnak itt, a cél különben nem egy bizonyos ideológia szerint állt össze, hanem az egyetlen követelmény az a minőség. Elit szervezetként alakult meg annak idején, 90 évvel ezelőtt, és ehhez igyekszünk igazodni most is, hisz hivatásos képzőművészek a tagok, tehetségesek, minőségi munkákat alkotnak. Mivel a Művészeti Múzeum igazgatója, Lucian Nastasă-Kovács támogatta a projektet, kiállíthattunk mind a két földszinti teremben, az egyik részlegen, a jobboldali részlegen festmények és szobrok láthatóak, a baloldalin grafikák és textilmunkák, kerámiák. Három évvel ezelőtt, mikor először mutatkoztunk itt be, akkor országos kiállítás volt. A tavaly a kolozsvári csoport mutatkozott itt be, és mivel a többi alkotó is kedvet kapott, az ország más tájegységeiről is jelen voltak most: Székelyföldről, Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről, akár Aradról, Sepsiszentgyörgyről, Brassóból, Magyarországról, így az idei kiállítás szinte országossá sikeredett” , tudtuk meg Németh Júliától, a Barabás Miklós Céh alelnökétől.


A tárlat február 24-ig, szerdától vasárnapig látogatható 10.00 – 17.00 óra között a Bánffy palotában.

Török-Ágoston Rebeka

Ne poți asculta și aici: