Emil Boc, în fața Guvernului: „Nu e normal ca banii să plece la nivel central”

Primarii municipiilor din România au mers astăzi la Guvern, ca să ceară alocarea a 30% din bugetul național către administrațiile locale. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că nu e normal ca banii colectați să plece la nivel central.

„Nu e normal ca banii să plece la nivel central. În primul rând trebuie să se curme eroarea de anul trecut și să se intre într-un climat european. Dacă suntem în UE asta înseamnă că decizia și sursa de finanțare trebuie să fie la autoritatea cea mai apropiată de cetățean”, a spus Emil Boc, în fața Guvernului.

Primarul municipiului Cluj-Napoca susține că în momentul de față administrațiile publice locale din România au multe responsabilități, dar puține resurse financiare. El a precizat că, în 2018, municipiul Cluj-Napoca a pierdut 28 de milioane de euro din cauza revoluției fiscale de anul trecut.

Primarii municipiilor din țară cer să discute cu premierul Viorica Dăncilă.

Gabriela Firea, prezentă și ea la întâlnire, a declarat că s-a propus ca 80 de milioane de euro să fie tăiate din bugetul PMB. „În ceea ce privește Bucureștiul, a existat azi dimineață o întâlnire informală și s-a propus tăierea din bugetul Primăriei Capitalei a 70-80 de milioane de ruo, ceea ce ar însemna să nu mai putem cumpăra 300-400 de autobuze noi, sau să construim 2-3 pasaje care ar debloca foarte mult traficul din Capitală sau să realizăm o maternitate nouă, așa cum ne-am dorit. Aceste tăieri se vor reflecta direct în viața cetățenilor. Sunt convinsă că la fel, în celelalte municipii, se va ajunge să se renunțe ori la investiții în școli, spitale, infrastructură, ceea ce nu este de dorit”, a declarat, potrivit Mediafax, primarul general, Gabriela Firea, înainte de discuția de la Palatul Victoria.

Primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România, au anunțat, astăzi, că nu au primit niciun răspuns din partea Ministerului Finanțelor pe solicitarea ca administrația locală să primească o treime din bugetul național, așa că au decis să meargă la Guvern să discute cu premierul.

Ne poți asculta și aici: