Filme și mâncare din Franța la TIFF 2019

Cinematografia, gastronomia și artele vizuale franceze condimentează programul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), anunță organizatorii manifestării.

În cadrul „Focusului francez”, între 31 mai și 9 iunie, publicul va urmări în premieră în România o serie de producții noi dintre cele mai diverse, semnate de regizori aflați în plină ascensiune. Caravana culinară franco-română va poposi la Cluj-Napoca pe toată durata evenimentului, oferindu-le gurmanzilor ocazia de a se delecta cu specialități pregătite de chefi francezi și români renumiți, în timp ce artele se vor împleti cu mediul cinematografic în expoziția ”O seară în atelierul părinților mei” – dialogul dintre două generații de artiști. Evenimentele fac parte din programul dedicat Sezonului România-Franța.

Printre filmele și evenimentele confirmate în secțiunea dedicată cinematografiei franceze se numără comedia pariziană „Doubles Vies”, în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet și Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din „Pacientul englez”), în care un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața pare dictată de rețelele sociale.

Parte din selecția de filme incluse în „Focus Franța”, „Jean Paul Gaultier Freak & Chic”, cel mai recent documentar semnat de regizorul Yann L’Hénoret, îl urmărește pe legendarul designer francez de-a lungul a șase luni, surprinzându-l în plin proces de creație. Detalii intime din viața protagonistului, momente-cheie din evoluția sa pe scena modei internaționale și un omagiu adus celor mai importanți oameni din viața lui completează imaginile spectaculoase din show-ul produs de Jean Paul Gaultier – o petrecere colosală în culisele căreia publicul TIFF va intra în premieră în România, întâlnind staruri precum Madonna și Vanessa Paradis.

O autobiografie condimentată cu muzică și lumini readuce la viață atmosfera anilor ’70 din „Le Palace”, clubul parizian în care artiști renumiți ai epocii, precum Karl Lagerfeld, Mick Jagger și Andy Warhol, întâmpinau zorii zilei pe ringul de dans. „Golden Youth/ Une jeunesse dorée”, cel de-al doilea film regizat de Eva Ionesco, urmărește povestea lui Rose, o adolescentă de 16 ani, a cărei șansă de evadare din centrul de plasament în care a crescut vine sub chipul lui Michel – tânărul care o va introduce în lumea extravagantă a petrecerilor, interpretat de Lukas Ionesco, fiul regizoarei cu origini românești, care o va însoți la cea de-a 18-a ediție TIFF. Viața lor pare un șir nesfârșit de distracții, până când întâlnirea cu un cuplu boem, trecut de prima tinerețe (Isabelle Huppert și Melvil Poupaud), le va întoarce amândurora viețile cu susul în jos.

Un eveniment neașteptat îi transformă complet viața și lui Frank, tânărul pompier a cărui înfățișare este complet distrusă după un incediu mistuitor în „Through the Fire/ Sauver ou périr”, al doilea lungmetraj semnat de Frederic Tellier. În interpretarea fenomenală a lui Pierre Niney (premiul César în 2013 pentru rolul principal din „Yves Saint Laurent”), bărbatul proaspăt căsătorit și viitor tată va fi nevoit să lupte pentru a-și recăpăta viața de dinainte.

Starul francez Benoît Poelvoorde va surprinde fanii cinema-ului francez în două roluri extrem de comice. În comedia „Raoul Taburin”, de Pierre Godeau – o adaptare după benzile desenate realizate de Jean-Jacques Sempé -, actorul intră în pielea celebrului vânzător de biciclete care nu și-a putut ține niciodată echilibrul pe două roți. La fel de bizar este și rolul din „Keep an Eye Out/ Au poste!”, comedia absurdă în regia lui Quentin Dupieux (creatorul cauciucului ucigaș din „Rubber”) în care doi polițiști anchetează o crimă printre evenimente neprevăzute, morți accidentale și tone de umor negru. „Deerskin”, cel mai recent film al regizorului, va fi proiectat anul acesta la Cannes, în deschiderea secțiunii Semaine de la Critique.

Din selecția de filme incluse în secțiunea dedicată cinematografiei franceze contemporane mai face parte și câștigatorul Ursului de Aur la Berlinală „Synonyms”, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, care va putea fi urmărit în premieră națională la TIFF 2019, alături de alte câteva titluri-surpriză ce urmează să fie dezvăluite în următoarea perioadă.

Tot în premieră, iubitorii de film și cinema îl vor asculta live pe compozitorul, pianistul și producătorul Jean-Michel Bernard, în cadrul cine-concertului „Soundtrack of Dreams”.

Caravana Culinară franco-română poposește în România la TIFF 2019, între 31 mai și 9 iunie, completând itinerariul care a inclus Paris, Bordeaux, Calais, Montpellier și Marsilia. În turneul său de patru luni în Franța, Șareta culinară a găzduit chefi români care au propus publicului francez preparate reinterpretate ale bucătăriei tradiționale românești. Proiectul de gastronomie și design este rezultatul colaborării de success între Marie-Josée Ordener, directoare artistică a proiectului, și designerii Maria Decu și Mihai Dumitrache (MD Studio), care au creat șareta special pentru acest proiect.

TIFF este unul dintre primele evenimente culturale de top din România care vor oferi publicului ocazia de a degusta deliciile bucătăriei franceze, pregătite de un chef francez invitat și un partener local. Între 31 mai și 2 iunie, invitații Caravanei vor fi Georgiana Viou, renumitul bucătar chef originar din Benin, fondatoarea restaurantului Chez Georgiana din Marsilia, alături de cheful clujean Horia Simion. Împreună vor pregăti meniuri gourmet de inspirație franceză, spre deliciul cinefililor prezenți la cel mai important eveniment de film din România, informează Mediafax.

Sursa foto: Facebook/TIFF

Ne poți asculta și aici: