Tudor Giurgiu a TIFF-ről: ,,Ez egy csodálatos hangulat a városban, amely elsősorban a kolozsváriaknak köszönhető”

Tudor Giurgiu, filmrendező, a TIFF elnöke, az EBS Rádiónak adott interjújában beszélt a fesztivál menetrendjéről a közelgő kiadásig és mindazokról a tapasztalatokról, amelyeket átélt a megrendezés során.

A rendező néhány részletről is mesélt a legújabb filmje kapcsán, a Parkingról, amely hivatalosan nyitja meg a Filmfesztivált péntek este a Fő téren. A Marin Malaicu Hondrari regényén alapuló történet spanyol nyelven zajlik, főképp külföldi színészekkel. ,,A film tulajdonképpen egy szerelmi történetről szól, mások melodrámaként láthatják, mások pedig olyan filmként, amely az emigráns magányáról is beszél egy külföldi országban. Számomra ez egy történet akár Romániáról is, azokról a románokról, akik egy ponton úgy döntöttek, hogy kivándorolnak, aminek következtében felmerül az elszigeteltség, a félelem, a szorongás érzete, a gondolat, hogy messze van családuk, otthonuk. Tulajdonképpen több szemszögből lehet megtekinteni” – mondta Tudor Giurgiu, aki bevallotta, hogy a filmet inspiráló könyvtől eltérő címet Mihai Chirilov, a TIFF csapatának tagja javasolta.

A TIFF elnöke beszélt a fesztivál legnehezebb időszakáról is. ,, A közepe volt a nehéz. A fesztivál születése csak egy bátorságot bizonyító vakmerő szellemiségű kezdet volt, túl nagy támogatás nélkül, a neheze inkább a negyedik, -ötödik kiadásnál kezdett lenni, amikor mi is rájöttünk, hogy sikerült megvalósítani, minek következtében kezdtünk nagyon pozitív visszhangokat kapni a nézőközönségtől, akkor már tudtuk, hogy a helyi hatóságok segítsége nélkül nehezen tud majd fejlődni és mind többet és többet ajánlani. Annak idején a TIFF tette fel Kolozsvárt a térképre-ha ilyen jellegzetű eseményekről beszélünk-amelyek során a város fejlődik. Fontos volt számunkra látni, hogy támogatva és értékelve vagyunk. Egy adott pillanatban azomban megtörtént a változás és a dolgok természetesen és normálisan kezdtek működni.” – mondta Tudor Giurgiu.

Bár a fesztivál több mint 200 filmet és több tucat ehhez kapcsolódó eseményt hoz létre, a TIFF elnöke nem gondolja, hogy a jelenlegi eseménylánc mérete túlzott lenne: ,,Ezen a szinten még mindig nekünk okoz örömöt, és még tudjuk menedzselni, a vendégek időt találnak, hogy körbejárhassák Kolozsvárt is, hogy filmeket nézzenek, van idejük a kávézókban és éttermekben megpihenni, egy nagyon eltérő: barátságos, jó hangulatú fesztivált találnak, amely valójában nagyon eltérő a világ nagyobb fesztiváljaitól, ahol a rohanás őrültsége inkább jellemző. Itt, a TIFF alkalmával meglehet tekinteni a filmeket, vagy akár közben ki lehet pihenni egy sétával a Botanikus kertben – mindez egy csodálatos hangulat a városban, amely elsősorban a kolozsváriaknak köszönhető.

A Tudor Giurgiuval rögzített interjút román nyelven lehet meghallgatni, amelyet Ovidiu Cornea készített az EBS Rádiónak:

A fénykép forrása: Tiberiu Crișan

Ne poți asculta și aici: