Președintele comisiei speciale pentru legile din domeniul justiției, Florin Iordache, a declarat pentru EBS Radio că decizia Parlamentului European, care a adoptat o rezoluție critică la adresa României, „nu ne influențează în niciun fel”.
El a spus că toate hotărârile pe care le-a luat statul român sunt constituționale. Declarația lui Florin Iordache vine după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Raportul a fost adoptat cu 489 de voturi pentru, 112 împotrivă şi 73 de abţineri, potrivit Mediafax.
Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiţiei și a acţiunilor anticorupţie.
Rezoluția privind statul de drept din România, dezbătută și votată marți în Parlamentul European semnalează îngrijorarea instituției UE referitoare la modificarea legislației penale și judiciare din prisma potențialului de a submina independența sistemului judiciar și lupta anticorupție. Rezoluția vine și ca rezultat al celor două dezbateri din Parlamentul European, la care au participat premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis.
Documentul conține 13 recomandări către România și instituțiile Uniunii Europene în ceea ce privește sistemul judiciar și lupta anticorupție. Totodată, Parlamentul European a condamnat și „intervenția violentă și disproporționată a jandarmilor în timpul protestelor de la București din data de august 2018„.
Astfel, PE a arătat că este fundamental să fie garantat faptul că valorile europene comune sunt respectate pe deplin. De asemenea Parlamentul European s-a arătat profund îngrijorat de rescrierea legislației penale și juridice din România, în mod special de potențialul de a submina în mod structural independența sistemului juridic și capacitatea de a lupta în mod eficient împotriva corupției în România, cât și să afecteze statul de drept.
PE a îndemnat autoritățile române, prin intermediul rezoluției, să contracareze orice măsură care ar dezincrimina corupția și să aplice strategia națională anticorupție.
Mai mult, a fost exprimată profunda îngrijorare cu privire la restricţiile politice asupra libertăţii mass-mediei şi față de propunerile legislative de penalizare a denigrării României în străinătate şi de reintroducerea defăimării în Codul penal.
PE a îndemnat, astfel, Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar.