FOTO | Boc, la Comitetul European al Regiunilor: „Este nevoie de simplificarea și scurtarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene”

Un nou instrument de colaborare „city – to – city”, care se va aplica la nivelul UE, va permite Clujului să finanțeze unele proiecte în domeniul inovării și mobilității urbane.

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat, la Bruxelles, la dezbaterea „Viitorul Politicii de Coeziune”, care s-a desfășurat în plenul Comitetului European al Regiunilor.

„Am precizat nevoia simplificării și scurtării procedurilor de absorbție a fondurilor europene și necesitatea menținerii regulii <<n+3>> actuale și pentru exercițiul financiar următor”, a spus Emil Boc.

Acesta a precizat că, pentru perioada 2021-2027 se va aplica pentru primă dată un nou instrument de colaborare „city – to – city”, intitulat European Urban Initiative, un instrument care va permite și Clujului să finanțeze unele proiecte în domeniul inovării și mobilității urbane.

Emil Boc a precizat că noua politică de coeziune se va concentra pe cinci obiective tematice, față de 11 cum este în prezent.

Acestea sunt: o Europă mai deșteaptă, o Europă mai „verde”, fără emisii de carbon, o Europă mai conectată, o Europă mai socială și o Europă mai aproape de cetățeni.

Primarul Clujului a mai spus că, după Polonia, Italia și Spania, România este al patrulea beneficiar al fondurilor de coeziune în exercițiul financiar 2021 – 2027.