FOTO | Clujul își întoarce fața către Someș. Malurile râului vor fi tranformate într-un culoar „verde”, printr-o investiție de 30 de milioane de euro

Proiectul de revitalizare a Someșului va transforma malurile abrubte ale râului în zone terasate, ideale pentru plimbări și activități recreative.

Clujenii vor avea acces mai aproape de râu, din Parcul Rozelor, iar platoul Sălii Sporturilor va fi transformat într-o piațetă centrală a orașului. Mai mult, în parcul Armătura vor fi create alei de promenadă pe lângă Someș.

Acestea sunt primele intervenții prevăzute de proiectul câștigător al concursului de soluții organizat în 2017 de către municipalitate și prezentate ieri la Cluj de către arhitectul spaniol Jose Mayoral, reprezentantul firmei de arhitectură care a câștigat proiectul de transformare a râului.

„Someșul conectează spațiile verzi, spațiile publice și mobilitatea pietonilor și a bicicliștilor. Facem lucrări serioase de infrastructură, amenajăm malurile râului, modificăm și recalibrăm topografia”, a declarat Jose Mayoral.

Masterplanul pentru Someș prevede în perspectivă crearea unui culoar verde, accesibil clujenilor, de-a lungul râului.

„În primul rând ne așteptăm să întoarcem orașul cu fața către Someș, astfel încât clujenii să poată să se bucure de prezența râului în oraț. Vrem să-l facem un culoar de mobilitate durabilă. Vom crea un sistem de alei pietonale de peste 15 kilometri și un sistem de piste de biciclete de peste 10 kilometri. De asemenea, va fi un culoar verde, se vor planta peste 2.000 de arbori, astfel încât să contribuim și la reducerea poluării”, a spus Ovidiu Câmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj.

Acesta a arătat că platoul de la Sala Sporturilor va fi regândit, practic va si o piațetă caare va căpăta funcțiuni culturale, sportive și de agrment și se va facilita accesul către râu.

„Sunt prevăzute și două poduri. Unul pietonal și de biciclete, construit pentru a face legătura între Parcul Rozelor și zona de agrement de pe strada 1 Decembrie din cartierul Grigorescu. În Parcul Rozelor, gardul va fi demolat, astfel încât să creăm un spațiu deschis”, a mai arătat Ovidu Câmpean.

Practic, în aceată fază, trei zone vor fi transformate. Zona Grigorescu, de la intrarea în oraș până la podul Horea, unde ambele maluri vor fi regândite, zona platoului Sălii Sporturilor și zona Parcului Armătura, care va fi modernizat și va fi creată o legătură cu Parcul Feroviarilor, a mai spus Câmpean, care a precizat că pentru restul traseului râului va fi elaborat un Masterplan, unde vor fi etapizate proiectele care pe termen mediu vor putea fi realizate.

Proiectul echipei spaniole va contribui la dezvoltarea potențialului râului Someș, care traversează orașul pe o distanță de 15 kilometri, spune arhitectul Șerban Țigănaș, co-inițiator al Someș Delivery

„Poate aduce o axă, un fir roșu, o coerență a mai multor proiecte fizic și funcțional. Este tipul de proiect de proiecte, care deschide alte posibilități. Este apoi interesant pentru impactul public. Am citit undeva că noi avem natural nevoia de lucruri noi”, a spus Șerban Țigănaș.

Studiul de fezabilitate pentru trei dintre tronsoanele râului a fost definitivat, urmând să fie aprobat în ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare.

Licitația pentru realizarea lucrărilor va fi organizată până în vara anului viitor. Investițiile, estimate la peste 30 de milioane de euro, vor fi asigurate din bani europeni.

Ovidiu Cornea