FOTO & VIDEO | Colecții de Lego de aproape 3 milioane de dolari au fost expuse la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca

Expoziția de Lego a fost organizată la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca de Asociația Brickenburg, ai cărei membri sunt colecționari împătimiți. Unii dintre aceștia strâng piese de Lego de mai bine de 40 de ani.

Unul dintre cei care și-au expus creațiile la Muzeul Etnografic este Laszlo Balogh, pasionat de Lego de mai bine de 20 de ani. „De-a lungul anilor, ca și majoritatea membrilor, de când eram foarte mici, tot am adunat. Bineînțeles, a început ca o joacă – la trei ani nu putem să fim mari colecționari – dar fiecare s-a orientat pe temele care le plac. Personal, sunt pe city și pe zone metropolitane, zgârie-nori, clădiri și momentan se poate vedea un festival de muzică electronică, ce am adus eu”, a povestit Laszlo Balogh pentru EBS Radio.

Asociația Brickenburg activează din 2008 și reunește pasionați care au avut numeroase expoziții în țară și în străinătate. Exponatele sunt greu de evaluat, dar toate piesele care au fost expuse la Cluj-Napoca sunt estimate la aproape 3 milioane de dolari.

„95% sunt creații personale, care nu pot să aibă o valoare de raft. Bineînțeles, piesele au valoare în magazin, dar creația nu se poate evalua”, mai spune Laszlo Balogh.

Trenulețele, navele din Star Wars sau prințesele din povești au putut fi admirate în timpul expoziției, spre bucuria celor mici, dar și a adulților.

„Mie îmi place mult. În mod deosebit Lego tehnic, că totul e să faci așa, motorașe și apoi vezi cum merge și îți dă un sentiment de satisfacție”, spune un băiat care a vizitat expoziția. „Îmi place foarte mult că sunt aceste minunate piese de Lego și este o expoziție minunată, pentru că încarcă, se duce pe șine de tren și are vagoane”, susține un alt copil.

În cadrul expoziției, vizitatorii au putut participa la ateliere de construcție și au putut testa funcționarea diverselor mecanisme realizate exclusiv din elemente Lego.

Text, foto și video: Alexandra Ogruțan

Ne poți asculta și aici: