FOTO | De la 1 iulie, deșeurile vor fi colectate selectiv la Cluj-Napoca. Amenzile vor fi de până la 2.000 de lei pentru persoanele care nu respectă noile prevederi

Începând de săptămâna viitoare, la Cluj-Napoca deșeurile vor fi ridicate în patru zile diferite de către operatorii de salubritate.

Fiecare dintre zilele de colectare va fi dedicată unei fracții diferite. Este vorba de gunoi menajer, care include atât resturi vegetale, cât și scutece sau veselă din porțelan, apoi hârtie și carton, plastic și metal, respectiv sticlă.

Locuitorii caselor vor primi, din partea operatorilor, saci de culori distincte pentru fiecare tip de deșeuri în parte. Cei care locuiesc la bloc vor depune deșeurile în pubele de culori diferite, la ghenele de gunoi.

Deși a mai rămas puțin timp până la aplicarea noilor reglementări, numeroase puncte gospodărești, precum cele din zona străzilor Gârbău-Bucium – Grigore Alexandrescu din Mănăștur nu au încă dotările necesare colectării selective.

În cartierul Mărăști ghenele din zona străzilor 21 Decembrie, Buftea – Scorțarilor sunt mai bine organizate, însă deocamdată, în cele mai multe cazuri, doar pe două fracții, umedă și uscată.

Operatorii de salubritate trebuie să asigure logistica necesară până luni, 1 iulie.

„Prin contract au obligația să facă aceste lucruri. Vom face verificări și, în măsura în care vor fi probleme, vom aplica și sancțiuni. Am avut încă de acum două luni discuții cu firmele de salubritate, să își rezolve toate problemele. Una s-a mobilizat mai bine, una încearcă și sperăm că până la data 1 iulie toate lucrurile să fie în normalitate”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Clujenii vor putea afla în ce zile se face colectarea pentru fiecare fracție, atât de pe site-ul Primăriei, cât și de pe cele ale celor doi operatori de salubritate.

Dan Tarcea a precizat că asociațiile de locatari care nu vor colecta selectiv vor plăti cu 25% mai mult pentru gunoi și vor fi, de asemenea, amendate.

Pentru nerespectarea colectării selective, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 20.000 și 40.000 de lei în cazul firmelor.

Ovidiu Cornea

Ne poți asculta și aici: