Steagul dedicat împărătesei Austriei, Sissi, expus la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Steagul a fost realizat în anul 1.900 la comanda Societății Carpatine Ardelene din Cluj și ilustrează dragostea comunității maghiare pentru împărăteasa Austriei și regina Ungariei.

Steagul a fost făcut la comanda Societății Carpatine Ardelene din Cluj

Steagul a fost confecţionat din mătase groasă, de culoare albă, şi avea ambele laturi presărate cu motive decorative tipice broderiei domnești maghiare, susțin specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Drapelul a fost terminat în vara anului 1900, dar a fost expus doar în 12 octombrie 1902, odată cu deschiderea Muzeului Societăţii Carpatine Ardelene, în Casa Matia Corvin.

Elisabeta de Wittelsbach, numită și prințesa Sissi, a fost împărăteasă a Austriei și regină a Ungariei. Ea a fost asasinată de un anarhist italian, la Geneva, în 10 septembrie 1898.

Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la moartea împărătesei, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prezintă, începând de miercuri, 12 septembrie, steagul Elisabeta, pe care reprezentanții instituției îl descriu ca „o piesă muzeală de excepţie, de mare valoare artistică şi istorică”.

La Cluj, în amintirea împărătesei a fost ridicată o statuie, s-a construit un pod şi un spaţiu de agrement şi promenadă, au fost amplasate plăci comemorative și s-au plantat arbori.

Sursa foto: Facebook/Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

X
X
X