O celebră poveste de dragoste, tema unei expoziții de la Muzeul de Istorie al UBB

Muzeul de Istorie al Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca marchează Ziua Îndrăgostiților printr-o expoziție inedită. Poze cu Maitreyi și Mircea Eliade sau fragmente din corespondența dintre Maitreyi și biograful consacrat al lui Mircea Eliade sunt expuse în incinta muzeului.

Toate informațiile desrpe viața din spatele personajului Maitreyi au fost adunate de cercetătoarea Mihaela Gligor, care a fost atât de impresionată de povestea de dragoste dintre Maitreyi și Mircea Eliade, încât a pornit pe urmele scriitorului, spre India.

„Am citit romanul și am fost terminată. Voiam să mă fac avocat: luam ore de istorie, de gramatică, învățam pe brânci să fiu avocat. Și am citit Maitreyi. Și gata. Am zis: eu nu mă mai fac nici un avocat, eu vreau să fiu… Eliade (râde). Vreau să merg pe urmele lui Eliade, vreau să fac ce a făcut el, vreau să ajung în India. Și la câțiva ani distanță am ajuns și nu îmi venea să cred că eu sunt acolo în India și că am cunoscut familia și că Maitreyi a fost, dom’le, a fost reală! Adcă am fost în casa în care s-a întâmplat acțiunea romanului și nu-mi venea să cred că eram acolo. Fiul și nora ei mi-au dat fotografiile care sunt aici în expoziție, cele câteva pagini despre <mama> Maitreyi”, povestește cercetătoarea pentru EBS Radio.

„Maitreyi” este prima expoziție a Muzeului de Istorie al Universității Babeș-Bolaiy din acest an.

„Ne-am gândit să o facem acuma în februarie, că tot e și Valentine’s și Dragobetele, deci, ca subiect, se potrivește pentru că e vorba de o poveste de dragoste – una din poveștile celebre de dragoste ale literaturii universale, aș zice eu, nu numai românești”, susține cercetătorul științific al muzeului, Ana Maria Stan.

Expoziția poate fi văzută până în 24 februarie, de luni până vineri de la 9.30 la 15.30. Prețul unui bilet de intrare este 6 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari de 3 lei.

Text și foto: Alexandra Ogruțan

Te-ar mai putea interesa