70 de reproduceri de hărți și obiecte valoroase sunt expuse la sediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB. Clujenii pot admira teritoriul străbătut de Dunăre, de la izvoare până la vărsare, în hărți întocmite de nobilii din Baden în scopuri militare și datate din anii 1650 până în 1800.
Cea mai veche hartă datează din anul 1650. Importanța acestor hărți este dată atât de faptul că reflectă schimbările petrecute de-a lungul Dunării în perioada 1650 – 1800, cât pentru că reprezintă un moment important din istoria cartografiei.
„Expoziția arată felurile în care s-au format spațiile acestea, felul în care acestea au intrat în conștiința oamenilor: ce este acolo, cine trăiește acolo, ce formațiuni statale apar, cine sunt vecinii, cine sunt oamenii care se întâlnesc, colaborează sau confruntă? Hărțile provin din perioada în care imperiul Habsburgic are o ofensivă mare spre Europa de Sud-Est, împingând armatele otomane înspre Balcani și cât mai departe de zonele pe care le stăpânise de 200-300 de ani”, a declarat, pentru EBS Radio, Rudolf Gräf, prorectorul UBB.
Vernisajul „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800” a fost organizat de Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Arhiva Landului Baden-Württemberg/Arhiva Generală din Karlsruhe (Germania), Institutul de Istorie și Geografie Regională a Șvabilor Dunăreni din Tübingen (Germania), Academia Română/Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu și Arhivele Naționale ale României din București.
Clujenii pot vizita această expoziție gratuit până în luna mai, când va pleca spre Sibiu, București, Galați și Iași.
Text și foto: Alexandra Ogruțan