FOTO | Kelemen Hunor a fost reales în funcția de președinte al UDMR, la congresul formațiunii, desfășurat la Cluj-Napoca

Kelemen Hunor a fost reales, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, în funcția de președinte al Uniunii, cu 728 de voturi. Kelemen a fost singurul candidat.

Kelemen Hunor a fost reales în funcția de președinte al Uniunii pentru un mandat de 4 ani cu 728 de voturi. S-au înregistrat 26 de voturi „împotrivă” și 3 nevalabile.

Kelemen a fost singurul candidat pentru funcția de președinte al UDMR.

Mesaj pentru societatea românească

UDMR a transmis un mesaj societății românești, făcând apel să accepte folosirea de către comunitatea maghiară, în deplină libertate, fără sancțiuni, a simbolurilor proprii care o caracterizează și fac parte din identitatea sa etnică.

„În ultima perioadă au fost inițiative și hotărâri inexplicabile din partea autorităților și a unor judecători prin care au fost sancționați primari și oameni care au folosit aceste simboluri cu toate că legea permite acest lucru. Eu cred că într-o Europă modernă, unde interculturalitatea este o realitate, folosirea simbolurilor comunitare și naționale nu trebuie să nu fie intezisă. Am considerat să spunem pentru toată societatea care sunt simbolurile pe care vrem să le folosim în deplină libertate, fără sancționarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roșu, alb, verde. E un gest absolut firesc. Toate comunitățile locale care au o identitate locală, regională, au simboluri specifice, nu e o dramă, ar trebui să fie normalitatea, realitatea. Noi am vrut să transmitem către societatea românească acest mesaj și rugămintea, <Oameni buni, acceptați să folosim în deplină libertate, fără sancțiuni, aceste simboluri care ne caracterizează, ne definesc și fac parte din identitatea noastră etnică>”, a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Acesta a subliniat că până când steagul secuiesc nu a fost atacat și nu au început să fie amendați primarii din Secuime, la casele oamenilor rar se vedea arborat drapelul Ținutului Secuiesc, dar când au fost aplicate amenzile, solidaritatea a însemnat că pe fiecare casă și poartă steagul a fost arborat.

Întrebat ce pași va face UDMR legat de simbolurile proprii, Kelemen Hunor a spus că urmează să fie modificată legislația. „Anul trecut și acum doi ani au fost modificări, nuanțe în legislația noastră, votate în Parlamentul României. Probabil urmează să mai facem amendamente la acele legi care, atunci când au fost votate, erau clare, intenția legiutorului fiind clară. Aceste simboluri pot fi folosite de toate comunitățile etnice. Între timp au apărut interpretări ale legii, dar dacă noi observăm că sunt probleme privind interpretarea legislației este obligația noastră să amendăm legislația. Nu trebuie să dai amenzi pentru oameni care ce fac, fac rău cuiva? Omoară pe cineva, iau ceva de la cineva, de la români, de la maghiari? Nu. Să încercăm să intrăm în normalitate”, a conchis președintele UDMR.

Sursa foto: Facebook/RMDSZ

Ne poți asculta și aici: